Dos grups feministes s’han enfrontat aquest dimarts a la plaça Sant Jaume de Barcelona per l’abolició de la prostitució. Unes quaranta dones de la plataforma Catalunya Abolicionista i una setantena de dones de la CGT s’han intercanviat insults i s’han arrencat de les mans algunes pancartes al trobar-se als volts del migdia. El motiu de la disputa han estat les diferents posicions que mantenen sobre la prostitució: la CGT aposta per la regulació i Catalunya Abolicionista per la prohibició. La tensió ha provocat la intervenció de diversos mossos d’Esquadra, que han separat les dones. No hi ha hagut cap ferida ni detinguda. Ambdós grups volen restar importància a l’incident i ho atribueixen a diferents punts de vista en la lluita feminista.
Al punt del migdia ha començat la manifestació que havia convocat la plataforma feminista Catalunya Abolicionista (CATAB) a la plaça Sant Jaume. Una setantena de dones –la manifestació era no mixta– han llançat proclames dirigides als dos costats de la plaça, a la Generalitat i a l’Ajuntament.Han llegit un manifest on, entre d’altres proclames, han demanat l’abolició de la prostitució i han acusat al consistori barceloní de “promoure” l’explotació sexual de les dones “fomentant” que Barcelona sigui un destí de turisme sexual.
Cap a les 12:50 hores, ha entrat a la plaça un altre grup d’unes quaranta dones que formava la manifestació feminista de la CGT i que es dirigia cap a la Catedral de Barcelona per fer-hi el seu parlament. La trobada entre les dues protestes, però, ha generat tensió degut a una disputa històrica respecte la posició de cada moviment envers de la prostitució: la CGT defensa la regulació i drets laborals per a les treballadores sexuals, i CATAB aposta per la prohibició d’aquesta activitat.
Dones dels dos grups han començat a discutir de forma vehement i la situació s’ha anat crispant fins arribar als insults i a arrencar-se les pancartes que portaven les unes i les altres. Això ha obligat a uns agents de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra que eren allà a separar les dones.
Després, la columna de la CGT ha continuat el seu recorregut i la manifestació de CATAB ha seguit a la plaça Sant Jaume. Fonts dels dos moviments han volgut “restar importància” a la disputa i ho atribueixen al fet de tenir diferents visions sobre la lluita feminista.
Cap a dos quarts de dues, ha arribat a la plaça la manifestació del Sindicat d’Estudiants, que havia començat al migdia a la plaça Universitat.
Els universitaris han omplert l’espai que hi ha entre l’Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat i han llegit el seu propi manifest. Han carregat contra el PP, Vox i l’Església, als que han acusat de “cultivar la cultura del masclisme i la LGTBI-fòbia”. També han apuntat al govern de l’estat, a qui han retret que no ha “complert les expectatives”, que no s’hagi enfrontat a l’Església i que hagi reprimit les protestes socials contra algunes sentències judicials com la de la violació múltiple de Pamplona. A dos quarts de tres encara hi quedava un centenar d’estudiants llançant proclames feministes.
🔴 Els Mossos han hagut d’intervenir a la plaça de Sant Jaume, on s’han produït moments de tensió entre les assistents de dues concentracions diferents.
♀️ D’una banda, l’associació @CatAbolicion i el sindicat @CGTCatalunya@RTVECatalunya @MariaRios_Al pic.twitter.com/afV4mKBgya
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) March 8, 2022