El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha assegurat aquest dijous que el fenòmen del ‘top manta’, en les diverses enquestes catalanes, és un element que genera “una percepció d’inseguretat” perquè els compradors “es distreuen” i això fa que sigui “més fàcil” que els carteristes cometin furts, encara que ha apuntat que no hi ha relació entre venedors ambulants i lladres.
Sobre l’augment dels delictes a Barcelona, ha destacat la tasca policial d’anys anteriors contra els ‘narcopisos’ i els robatoris en domicilis a Catalunya: “Hi ha una estratègia policial darrere, es busca la manera de com erradicar aquests fenòmens”. Alhora, ha insistit en què la situació actual a Barcelona “no és una crisi, sinó que s’hi està treballant” per solucionar els problemes de seguretat.
A més, el conseller ha posat com a exemple l’activació del plan ‘Ubiq’, el plan ‘Polièdric’ -d’atenció als MENA- i el plan ‘Barcelona Segura’, impulsat per la Junta Local de Seguretat del juliol. Buch ha anunciat que ha convocat el 4 de setembre la primera reunió per a elaborar el Pla Estratègic de Barcelona Segura i ha explicat que la proposta ha tingut “bona resposta” entre els agents econòmics i socials als qual s’ha convidat a que hi formin part.
Els manters generen inseguretat perquè mentre els clients miren la manta estan distret i és més fàcil que els robin.
Aquest és el pensament de @MiquelBuch, aquest és el nivell de qui està al cap davant dels Mossos.
A partir d’aquí, que podria sortir malament? pic.twitter.com/lsYq9PGIOl— Jordi Magrinyà (@MagrinyaJordi) August 22, 2019
Interior proposarà l’enduriment del Codi Penal contra els lladres reincidents
Buch ha anunciat avui també que presentarà “una proposta d’enduriment del Codi Penal en els propers mesos” per donar més eines als jutges perquè els lladres, “sobretot els multireincidents”, vagin a la presó. En una entrevista a la Cadena SER, Buch ha dit que hi ha la sensació que els delinqüents “entren per una porta i surten per l’altra”, i cal “anar a la mare dels ous” per combatre aquesta situació “amb ingressos a presó”. Per això transmetrà aquesta proposta al ministre de l’Interior perquè el Congrés comenci un debat per impulsar un canvi legislatiu. Només el 10% dels lladres que exerceixen robatoris violents a Barcelona entra en presó preventiva.
Buch ha explicat que el proper 5 de setembre ha convocat una reunió per impulsar el Pla Barcelona Ciutat Segura per abordar la seguretat “amb tots els agents”.
L’ambaixada dels EUA alerta de l’increment de ”delictes violents” a Barcelona aquest estiu
D’altra banda, l’ambaixada dels Estats Units ha emès una alerta de seguretat difosa a través dels diferents consolats en què es comunica l’increment de ”delictes violents” a la ciutat de Barcelona aquest estiu, i posa especial atenció als delictes que es donen a les zones més turístiques. En un comunicat, el cos diplomàtic adverteix que les autoritats locals han registrat un increment ”significant” en el nombre de ”petits furts”, alguns amb ”violència”, i posa d’exemple robatoris de joies, rellotges o bosses. El comunicat també alerta que alguns dels incidents han acabat amb ferits i posa en valor que les autoritats estan ”buscant abordar la situació”. Per aquest motiu, l’ambaixada demana als ciutadans estar ”especialment atent”.
L’ambaixada americana també demana no perdre de vista les pertinences personals, estar més alerta a les zones freqüentades per turistes, no oposar resistència en els intents de robatori, revisar els plans de seguretat o no mostrar signes de ”riquesa” com ara lluir joies cares o rellotges”. En cas de necessitat d’assistència urgent, l’ambaixada informa que cal trucar al 112.