La tradicional Marxa dels Vigatans arriba enguany a la 20a edició fent un homenatge a la gent anònima que el 1705 -durant la guerra de Successió- “va deixar casa seva i la família per anar a Barcelona a lluitar”. La directora artística de la proposta, Marta Parramón, ha explicat que també serà un homenatge a tots aquells anònims que van fer possible l’1-O.
El reconeixement d’enguany es dedica al fotògraf de Gurb i muntanyenc Toni Anguera, “un independentista de soca-rel que s’ha significat clarament en la defensa del territori”, ha destacat l’alcalde, Pep Casassas. Com a novetat, la concentració de les columnes de torxes anirà en comitiva de la plaça Major fins a la plaça de la Catedral. També destaca la creació de la columna de Gurb.
Divendres 9 de setembre Vic acollirà la 20a edició de la Marxa dels Vigatans. Es tracta de la celebració de la Diada que es fa a la comarca i que recorda els fets de 1714 i reivindica els drets nacionals de Catalunya. A les 9 del vespre hi haurà la concentració de les 25 columnes a la plaça Major de Vic. A continuació, i com a novetat, les columnes de torxes formades pels representants de diferents pobles de la comarca iniciaran amb solemnitat la baixada fina la plaça de la Catedral. Ho faran en dos grans grups que es dividiran pel carrer Sant Miquel dels Sants i el carrer de la Riera.
Un teatre sobre la guerra de Successió
Un cop a la plaça de la Catedral, començarà la proposta escènica que enguany ha dirigit Mara Parramón. A través del teatre i el gest, el muntatge busca que el públic es posi a la pell dels osonencs i osonenques que el 1705 van deixar casa seva per anar a lluitar a la guerra de Successió. “Gent contrària a Felip V, gent que va lluitar per un país i per la seva terra”, ha destacat Parramon. La posada en escena comptarà amb quatre actors i actrius de la comarca i l’Associació de Recreació Històrica del Montserratí.
A banda de recrear històricament els fets de 1705, l’acte també comptarà amb diferents formacions i artistes com ara l’Orfeó Vigatà, la cobla Cani–Go!, l’actor Joan Crosas o la cantautora gurbetana Judit Puigdomènech, altrament coneguda com a Ju.
S’espera una assistència d’entre 700 i 1.000 persones
En els parlaments hi intervindrà el president d’Òmnium i l’homenatjat d’enguany, Toni Anguera, que farà el tradicional diàleg de compromís amb l’infant, un paper que aquest any recau sobre Alguer Rovira, de Santa Eulàlia de Riuprimer. Òmnium preveu una assistència d’entre 700 i 1.000 persones, una xifra que s’allunya dels 2.000-3.000 assistents de les edicions més exitoses.
Cada any Òmnium homenatja una persona d’Osona que destaca per la seva tasca en pro de la cultura, la llengua, el país i la cohesió social. El fotògraf Toni Anguera (Xato) rebrà aquesta distinció en un acte a Gurb el pròxim 5 de setembre a les 8 del vespre als jardins de l’Ajuntament. El seu alcalde ha destacat que és un “independentista de soca-rel, que s’ha significat clarament en la defensa del territori”.