El candidat de BCN Canvi-Cs a l’alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, ha avisat l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, que “no té una altra opció” que pactar amb ell després de les eleccions municipals. En una entrevista d’Europa Press, ha insistit a estendre la mà al PSC per governar, però ha criticat l'”ambigüitat” de l’alcaldable socialista perquè encara no aclarit les seves preferències per pactar a la ciutat.
L’exprimer ministre francès ha sostingut que no es pot pactar ni amb els partits independentistes ni amb l’actual alcaldessa, Ada Colau, ja que els veu responsables de la situació actual de Barcelona, i ha alertat que una aliança entre ells “representaria un desastre per a la ciutat; no és per fer por, és la realitat”. Ha recriminat a Collboni que parli de pactes d’esquerres per al consistori, perquè diu que Barcelona no és qüestió de partits i que el debat no va d’esquerra o dreta: “Això no val res. Què és un pacte d’esquerres? Amb la CUP? Amb els independentistes d’ERC? Amb els populistes de Colau?”, i ha confiat que la seva llista i la del PSC puguin sumar.
E PSC no és “canvi de debò”
Per a ell, el PSC no és l’enemic, i ha recordat que tant ell com el seu número dos, Celestino Corbacho, vénen de la família política socialista: “Però hi ha una diferència: nosaltres podem parlar del canvi, del canvi de debò”, però no el PSC perquè Collboni va estar al govern de Colau.
Valls ha ressaltat que BComú va expulsar el PSC del seu executiu després de decidir-ho les seves bases, no per discrepàncies en la gestió, sinó perquè els socialistes van donar suport a aplicar l’article 155 de la Constitució: “Ell va esperar a que les bases dels comuns decidissin la seva destinació. Si vols ser un alcalde líder, presentar un lideratge, no esperes”.
“No podem inventar el futur i resoldre els reptes de Barcelona amb les propostes del passat”, segons l’alcaldable, que ha insistit que la seva candidatura es presenta com a alternativa i representa la força del canvi i el futur, davant candidats que representen la mala gestió i el passat, diu. També ha advertit que el debat a la ciutat no és entre Colau i el candidat d’ERC, Ernest Maragall, perquè creu que pactaran: “El debat és entre ells dos i nosaltres”, i ha subratllat que Barcelona necessita un canvi i un alcalde que gestioni i garanteixi una ciutat segura, ben gestionada i oberta.
Així, planteja els comicis com una elecció entre el model de ciutat centrat a garantir la seguretat que ell proposa o el “projecte que ha fracassat d’Ada Colau”, i entre una Barcelona catalana, espanyola i europea, com voldria Valls, o l’independentisme de Maragall, que considera el passat.
Ha demanat una gran mobilització electoral en les municipals i està convençut que no es repetiran els resultats de les generals -a Barcelona va guanyar ERC seguida de prop del PSC- perquè creu que són dues eleccions diferents i que el 28 d’abril molts votants es van decantar per la por a l’extrema dreta, però matisa de cara al 26M: “Aquí Vox no és el problema, és el separatisme”.
L’alcalde “no pot ser activista”
Sobre si donaria suport a un salari mínim a la ciutat, ha explicat que el que li interessa és que hi hagi un per tota Europa, i sobre el debat de rebaixar sous dels regidors, ho ha emmarcat en la demagògia: “La demagògia i el populisme porten a la desconfiança respecte a la política”. Preguntat pel Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca i l’intent de tancar-lo per part de l’Ajuntament, ha replicat que un alcalde ha de centrar-se en assumptes com l’habitatge, el transport públic, infraestructures i sostenibilitat: “Això és ser alcalde de Barcelona, i no obrir debats absurds o que no són de la seva responsabilitat, per amagar el seu fracàs”.
“L’alcalde de Barcelona no pot ser activista del populisme o del separatisme” ni fer de la ciutat un palanca per al procés independentista, sinó exercir un lideratge i d’ambaixador de la ciutat per representar-la i per pactar amb la resta d’administracions, ha defensat.