Edició 2346

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de desembre del 2024
Edició 2346

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de desembre del 2024

Més de 150 entitats alerten que vincular Tsunami i terrorisme criminalitza la protesta i limita i ataca drets fonamentals

Personalitats del món de la cultura, la política i el periodisme denuncien que la causa busca posar traves a l'amnistia

|

- Publicitat -

ACN (Mariona Puig / Marta Vidal)

Publicitat

Més d’un centenar d’entitats alerten que la investigació per terrorisme dels encausats per Tsunami Democràtic “criminalitza el dret a la protesta, limita els drets fonamentals i silencia la dissidència política”. Així ho afirmen en un manifest signat per 144 organitzacions de la societat civil, on afegeixen que la investigació de l’Audiència Nacional és una actuació “de caràcter autoritari que restringeix l’espai de la societat civil i posa en perill els principis democràtics i de l’estat de dret”. A més, denuncien la “clara intenció” de “desgastar el govern estatal i la majoria parlamentària en la tramitació de l’amnistia”.

A banda de les prop de 150 entitats, el manifest compta amb el suport de més de 200 personalitats del món de la política, la cultura i el periodisme, amb noms com Jordi Évole, Carlos Bardem, Clara Peya, Eduard Farelo, Laura Rosel, Lildami o Marina Rossell.

Els signants del manifest denuncien “l’escalada” contra el dret a la protesta i asseguren que la investigació contra Tsunami és “un atac directe a l’exercici dels drets fonamentals”, especialment del dret a manifestació i a la llibertat d’expressió i d’informació. “És un nou exemple de l’aplicació extensiva del Codi Penal en la criminalització de la protesta”, avisen. Precisament per això reclamen que s’aturi “la utilització de la justícia en una nova persecució política” i que es retirin les imputacions de terrorisme.

Al text asseguren que la criminalització té “un efecte dissuasori” cap a tota la societat perquè “persegueix el mecanisme principal mitjançant el qual defensen els drets i llibertats”. De fet, assenyalen que això afecta “tota mena de col·lectius i organitzacions”, ja siguin sindicats, entitats feministes, independentistes, ecologistes o antiracistes.

A més, insisteixen que Tsunami és “un moviment pacífic”, i remarquen que les accions que es van fer “s’emmarcaven en la lluita noviolenta”.

Signants del manifest

El manifest s’ha fet públic aquest dilluns en un acte a la plaça del Rei de Barcelona. Els encarregats de llegir-lo han estat Jordi Évole, Mònica Terribas, Jordi Basté, Ana Polo, Gemma Garcia i Laura Rosel. A banda d’ells, el text ha rebut el suport d’altres personalitats com Andreu Buenafuente, Aina Clotet, Bonaventura Clotet, Carles Porta, Elena Gadel, Mushkaa, Lluís Llach, Marc Sanjaume, Miki Esparbé i Queco Novell, entre altres.

També han signat el manifest entitats com l’ANC, CCOO Catalunya, la CGT, el CNJC, Élite Taxi, l’Auditori, Minyons Escoltes i Guies, Òmnium, Plataforma per la Llengua o Unió de Pagesos.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut