Una trentena d’entitats s’han unit per reclamar al Govern la creació de 80.000 noves places de cursos per aprendre català. En concret, volen passar de les 120.000 places que l’executiu ofereix cada any a les 200.000, i així garantir que els més de 2 milions de persones que volen aprendre la llengua ho puguin fer durant els pròxims 10 anys. Per això, han impulsat una campanya que proposa mesures per universalitzar l’accés al català i revertir el retrocés en l’ús social de la llengua. Les actuacions estan organitzades en tres eixos: l’escola, els barris i la feina, i han estat impulsades per entitats de diferents àmbits, com patronals, representants del teixit associatiu i veïnal i membres del moviment educatiu i en defensa de la llengua.
La campanya ‘Català per a tothom. A cada barri, a cada escola, a cada feina’, ha vist la llum dos dies després que el Govern publiqués els resultats de l’enquesta d’usos lingüístics, que revela que el català és la llengua habitual de menys d’un terç de la població per primera vegada en, com a mínim, 20 anys.
Les organitzacions signants han admès que els resultats evidencien una “realitat preocupant” i que el nombre de persones que accedeixen al català s’està quedant per sota del creixement demogràfic. De fet, han denunciat que hi ha més de 2 milions de persones que volen aprendre o millorar el seu català, però que actualment el Govern només ofereix 120.000 places per any.
Les entitats han assegurat que “es necessitarien més de 20 anys” per cobrir la demanda, motiu pel qual han reclamat a l’executiu que incrementi les places anuals dels cursos de català per a adults. Precisament aquest dijous, el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, va anunciar un pla de xoc per augmentar en 30.000 les places per accedir als cursos, però les entitats demanen que aquesta xifra s’elevi fins a les 80.000.
Concretament, la campanya proposa incrementar en 30.000 les places destinades al Consorci per a la Normalització Lingüística; 30.000 places més en el marc d’un programa en centres de treball perquè treballadors, empresaris i autònoms puguin aprendre català a la feina; i 20.000 places més a les escoles per als més de 400.000 pares i mares nascuts fora de Catalunya que tenen els seus fills matriculats en centres educatius catalans.
Accions des de la societat civil
En tot cas, els impulsors de la campanya asseguren que els cursos formals no permetran arribar a tots els barris, escoles ni llocs de treball, i per això s’han compromès a impulsar accions des de la societat civil. Entre les mesures que proposen hi ha la creació de centenars de grups per aprendre català entre veïns, famílies i companys de feina o la recollida de signatures per exigir al Govern l’increment de places.
Les entitats han considerat que aquest repte no és “només de les entitats o de les administracions” sinó que és una “missió col·lectiva” que necessita una “aliança de país”. “Som aquí per anunciar un moviment musculat on tot el país hi ha de ser present, amb el català com a columna vertebral”, ha reivindicat en l’acte de presentació Maria Maians, una de les portaveus de la campanya.
Entitats i organitzacions impulsores
Les entitats i organitzacions que han impulsat la campanya són ACUP, AFFAC, l’Agrupació Escolar Catalana, CAL, la Cambra de Comerç de Barcelona, CCOO, CECOT, CNJC, CoMB, l’Associació de Mestres Rosa Sensat, CONFAVC, CoopCat, FCEG, FECC, FemCat, FMRPC, Foment del Treball, IAC, IEC, Òmnium, PIMEC, Sindicat de Llogateres, Taula del Tercer Sector, UGT, Unió de Pagesos, USOC, USTEC, Intersindical-CSC, Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans, Federació d’Ateneus de Catalu