Un dels tres joves jutjats pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, Driss Oukabir, podria haver-se tirat enrere a l’últim moment tot i haver preparat i ser conscient dels preparatius dels actes terroristes que feien els seus amics, companys i germà. Així ho dedueixen els Mossos d’Esquadra d’una conversa que el mateix 17 d’agost al matí, van tenir el germà de Driss, Moussa, a Mohamed Hichamy, abatut a Cambrils. En una conversa de Whatsapp Moussa deia a Hichamy que el seu germà “s’ho ha pensat i no està preparat”. Això desmuntaria la tesi de la seva defensa, que al·legava que Driss no tenia cap coneixement dels preparatius que feien el seu germà i altres amics d’origen marroquí i veïns de Ripoll.
Aquesta conversa es va trobar al telèfon mòbil de Moussa Oukabir, activat l’octubre del 2016 i on també es van trobar recerques d’horaris de partits del Barça. Abans de les deu del matí del 17 d’agost, quan la casa d’Alcanar ja havia explotat, Moussa va demanar a Said Aalla de poder parlar amb en Mohamed Hichamy i en Younes Abouyaaqoub, líders de la cèl·lula a les ordres de l’imam de Ripoll. Després va contactar amb Hichamy i li va dir que el seu germà no era a casa i que havia dit que s’ho havia repensat i no estava preparat.
Durant l’explicació d’aquestes converses per part dels agents, Driss Oukabir ha fet alguns crits dient que eren mentida, cosa que ha obligat a intervenir al jutge Félix Alonso Guevara, que l’ha obligat a callar.
En uns missatges d’àudio enviats a la seva parella el 12 d’agost, just després de perdre l’avió de tornada del Marroc a Catalunya, Driss Oukabir també va dir enfadat que quant tornés “mataria a tothom”, però l’àudio no s’ha pogut escoltar i no s’ha pogut contextualitzar més.
Reactius d’ADN vàlids
El primer en declarar aquest dimarts ha estat el cap del laboratori d’ADN dels Mossos d’Esquadra, que ha assegurat que els reactius i materials per extreure l’ADN de les mostres i identificar-les són plenament vàlids, tot i els dubtes plantejats per la defensa de Driss Oukabir. Segons ell, el laboratori de la policia catalana està autoritzat com a laboratori judicial, autorització que s’ha de renovar cada any. Així, ha assegurat que en cap cas s’usen reactius caducats i que tots els vestigis analitzats van coincidir amb els perfils analitzats per l’Institut Nacional de Toxicologia.
El mosso ha explicat que per obtenir un perfil d’ADN s’han de fer anàlisis consecutives i cada fase té un control per comprovar-ne al fiabilitat. Si algun control falla, s’ha de començar l’anàlisi des del principi.