La candidatura ‘Plantem cara per la llengua’ a les eleccions a l’Executiva de la Plataforma per la Llengua demandarà la junta directiva de l’entitat per impugnar la convocatòria d’eleccions a l’entitat i la no validació de la seva candidatura encapçalada per Agustí Cerdà. Així mateix, es demana que suspengui el procés electoral que havia de culminar amb una votació el 16 de març. L’advocat de la candidatura Alex Solà considera que “el funcionament i actuacions de la junta van en contra la llei d’associacions i d’una lectura correcta dels estatuts”. Cerdà ha dit que és “trista” l’argumentació que els hi ha donat per no validar la candidatura: “Ens dona peu a pensar que els hi fa por la democràcia”.
Davant l’intent d’exclusió de la candidatura ‘Plantem cara per la llengua’ a les eleccions a l’Executiva de la Plataforma per la Llengua previstes en l’Assemblea General Ordinària de Socis del proper 16 de març, la candidatura ‘Plantem cara per la llengua’ ha exposat, en roda de premsa a Laie, les accions legals i organitzatives que ha decidit d’emprendre, per tal que es corregeixi la vulneració dels drets polítics i democràtics soferts.
Agustí Cerdà, exdiputat i cap de llista de la candidatura, ha explicat que en primer lloc van fer una proposta a l’executiva de Plataforma per la Llengua per arribar a un pacte i que de 13 membres que es renovaven, hi hagués quatre vocals proposats per ells. Després de presentar-los la seva proposta, Òscar Escuder els hi va traslladar que “no veien compatible la seva proposta, ni les seves dinàmiques i maneres de fer amb les línies de treball, dinàmiques i forma de treballar de l’executiva actual”. Cerdà ha afegit que els animaven a presentar una candidatura.
Al final, ha explicat, van aconseguir els avals amb molt poc temps per tirar endavant la llista. Cerdà ha declarat que la seva és “una candidatura de gent preocupada per la situació que viu el català arreu dels Països Catalanes i en especial al País Valencià”. El candidat ha indicat que van aconseguir muntar-la, presentar-la i al final resulta que “amb un reglament que ningú ha aprovat i que no hi ha hagut convocatòria prèvia per aprovar el reglament”, la Comissió Electoral va respondre que la candidatura contravenia els estatuts i no van validar-la. Ha afegit que la candidatura de l’executiva “tampoc compleix els requisits dels estatuts perquè hi ha comissions que no estan constituïdes o hi ha comissions com la del País Valencià que la formen una única persona. És trista l’argumentació i ens dona peu a pensar que els hi fa por la democràcia”, ha afegit.
Ha apuntat que no saben si al final es podrà votar la seva candidatura, però tot fa pensar que no, si no passa alguna cosa. “Estic aquí com un afiliat més de Plataforma per la Llengua que vol que els processos interns siguin clars, nets, transparents i democràtics i amb això fem una crida al conjunt dels afiliats de Plataforma per la Llengua a que votin negativament al reglament del dia 16 i votin afirmativament a una Plataforma neta, lliure, clara i democràtica”.
Llei d’associacions
L’advocat de la candidatura Alex Solà ha dit que la interpretació que es fa dels estatuts que són millorables és estranya: “La llei d’associacions diu que el funcionament intern i l’organització de les associacions ha de ser democràtica i per tant tots els processos cal interpretar-los a favor de la participació democràtica i en aquest cas, el funcionament electoral que es posa en marxa amb la convocatòria i que no valida la candidatura és la interpretació menys democràtica possible, llevat que interpretem que el sistema coreà és democràtic”.
És una interpretació, ha desgranat, que conflueix en què només hi pot haver una candidatura. “El redactor dels estatuts va voler que les comissions de treball i les delegacions territorials tinguessin veu a l’executiva, però això que era un article que diu que cada comissió tindria un representant a l’executiu, s’ha confós en què les candidatures han de ser plenes i han d’integrar aquest representant”.
En aquest context, Solà ha anunciat que demandaran la junta directiva de Plataforma per la Llengua per impugnar la convocatòria d’eleccions a l’entitat i la no validació de la seva candidatura encapçalada per Agustí Cerdà.
Propostes
El grup impulsor d’una candidatura alternativa a la Junta Executiva de Plataforma per la Llengua ha explicat que és un col·lectiu de socis de l’entitat que aposten per “la democratització interna de Plataforma per la Llengua amb l’objectiu de promoure una major participació del conjunt del conjunt de socis de l’entitat, així com facilitar la participació política de tots els socis i la possibilitat de presentar candidatures alternatives a la Junta Executiva”. Consideren que disposar de més d’una candidatura a les eleccions “hauria de ser viscuda amb normalitat i positivament pel conjunt de l’associació”. Han lamentat que els estatuts de l’entitat “no ofereixen les condicions adequades per presentar més d’una candidatura”.
El grup impulsor també aposta per la federalització de Plataforma per la Llengua per “promoure més i millor la participació dels socis, la incidència, les accions i l’autonomia territorial. En concret, indiquen que ha de recollir, entre d’altres, que els representants territorials a la Junta Executiva siguin escollits pels socis de cada territori. Així mateix, assenyalen la seva voluntat de contribuir a donar un nou impuls a Plataforma per la Llengua.
Formen part de la candidatura l’advocada Isabel Casals; el promotor cultural Marçal Girbau; l’actriu Carme Sansa; el fundador de Parlem Telecom Ernest Pérez-Mas o la diputada a la Diputació de Castelló Maria Fajardo.