Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Un policia nacional jubilat assenyala la Guàrdia Civil al Suprem per “agredir” votants de l’1-O sense intentar cap “solució”

|

- Publicitat -

Un policia nacional jubilat present l’1-O a l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, Nemesio Fuentes, ha explicat aquest dijous al Tribunal Suprem que la Guàrdia Civil va començar a “agredir” votants sense interlocutar prèviament amb ningú. “En cap moment cap guàrdia civil es va dirigir a ningú per veure si hi havia una solució o es podia entrar d’alguna manera”, ha lamentat. Fuentes, que ha declarat amb un llaç groc a la solapa, ha dit a la fiscalia que sabia que hi havia una ordre del TSJC per impedir el referèndum, però que aquesta també incloïa que la jornada “es desenvolupés de forma pacífica”. El testimoni ha explicat que estava al costat d’un votant que va llençar una cadira a un guàrdia civil quan entrava per la porta a l’escola, però que la seva percepció és que l’agent va caure quan va trepitjar els vidres que ell mateix va trencar i que la cadira no el va arribar a colpejar.

Publicitat

L’agent de la Policia Nacional jubilat ha explicat que va arribar al col·legi cap a dos quarts de sis del matí i que va formar part d’una mesa perquè es va presentar “voluntari”. El fiscal ha preguntat qui el va designar i ha resposta que ho va fer “ell mateix”, fet que ha provocat somriures i que la funcionària de la sala ha avisat el públic que si no paraven la desallotjaria.

Al llarg del matí, ja hi va haver “nerviosisme” per les imatges d’actuacions policials i ha explicat que la Guàrdia Civil va arribar cap a tres quarts de dues del migdia. “Els vaig veure arribar, en cap moment no van dir ni una paraula, absolutament res”, ha dit, “van començar a colpejar a tots els que hi havia per la part exterior del col·legi”. Segons ha relatat, els agents “van agredir a la gent per poder entrar a la porta”, entre els quals els seus tres fills que estaven allí, dos dels quals van patir “lesions”. El policia jubilat hi va veure des del vidre dins del col·legi. “Va arribar un guàrdia civil amb una maça i va començar a colpejar la porta, però si hagués preguntat se li hauria dit que la porta s’obria cap a fora i no cap a dins, i que no estava tancada amb clau”, ha afegit. Fuentes ha afegit que es podria haver evitat “només que haguessin dit que portaven una ordre judicial”.

A banda de l’episodi de la cadira, ha assegurat que no va veure que ciutadans agredissin cap policia. De fet, creu que “possiblement” el número d’agents superava el de les persones concentrades, que estaven amb les “mans aixecades”. Sí que ha admès que es van cridar insults com “fill de puta” i “cabró”, tot i que ha negat cap amenaça de mort.  El policia jubilat ha dit a la fiscalia que no va veure que dos mossos d’esquadra s’interposessin a la Guàrdia Civil a la seva arribada, i que alguns bombers van arribar a la zona un cop els membres de la Benemèrita ja sortien del centre amb les urnes.

Identifiquen tres persones al final de la sessió del judici per cridar ‘Pit i collons’ i ‘Força’ amb el puny alçat

La policia espanyola ha identificat tres membres del públic que han cridat amb el puny alçat ‘Força’ i ‘Pit i collons’ al finalitzar la sessió del judici del procés aquest dijous al Tribunal Suprem. Segons fonts policials, els han advertit que s’abstinguessin de fer aquests gestos i, finalment, els policies els han tret de la sala i els han demanat la identificació. D’aquesta manera, la policia controlarà que no puguin accedir de nou a la sala de plens si volen tornar a assistir de públic al judici. Aquest no és el primer incident que es produeix amb persones del públic. En ocasions interiors, la policia ha procedit de la mateixa manera.

La fiscalia s’oposa a deixar en llibertat Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva i a tramitar el suplicatori

En el marc del judici de l’1-O, d’altra banda, la Fiscalia del Tribunal Suprem s’ha oposat a deixar en llibertat els parlamentaris electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull (Congrés) i Raül Romeva (Senat) i tampoc considera que el Suprem hagi de demanar autorització a les cambres (suplicatori) per continuar amb el procediment judicial contra ells. En l’escrit argumenta que aquest permís s’ha d’usar per “iniciar procediments” contra electes i no quan un judici està en marxa. La fiscalia no es pronuncia sobre si el 21 de maig han de sortir de la presó per anar presencialment a les sessions constitutives de les cambres per prendre possessió de l’escó. Fonts fiscals apunten que en l’escrit de defensa no es demanava explícitament i que aquest permís el podria donar directament la sala. El ministeri públic considera que amb el judici “a prop d’acabar” s’han de “reforçar” les mesures per garantir que s’acaba i que això passa per mantenir-los empresonats. D’altra banda, Vox també s’oposa a totes les peticions i l’advocacia de l’Estat no farà públic l’escrit.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut