Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

Un ‘influencer’ fa mofa del català a la televisió pública: “Fa 15 anys que soc aquí i no sé com es diu ‘pastanaga'”

Els usuaris de les xarxes socials critiquen que es dediquin recursos públics a persones que no promouen ni visibilitzen el català, sinó que se'n burlen

|

- Publicitat -

Les xarxes socials han esclatat contra 3Cat i el nou capítol del programa ‘XefMarin’ per haver portat un convidat que no només no parla català, sinó que va fer mofa sobre la llengua i va utilitzar llenguatge considerat homòfob, malgrat pertànyer a la comunitat LGTBIQ+. L’espai ‘SomEVA’ va difondre diversos clips del programa, els quals continuen publicats a les xarxes, i que van ser el detonant de la polèmica, ja que precisament difonen l’actitud burlesca del convidat envers la llengua catalana i les seves expressions.

Publicitat

El programa és conduït per l”influencer’ Arnau Marín qui, si bé és catalanoparlant, no parla en català pràcticament en cap dels seus diferents perfils de les xarxes socials, rellevant la llengua a un segon pla i emprant-la només quan es tracta de la televisió pública. Una manera de promoure el català que diversos usuaris també han assenyalat com a “fraudulenta”. El convidat al programa era l”influencer’ Lucas Lorén, que compta amb gairebé 300.000 seguidors a Instagram i que, tal com va expressar ell mateix, viu a Catalunya des de fa 15 anys, quan va arribar des de Saragossa per a estudiar. 

Al llarg del programa, el convidat demostra un nul coneixement de la llengua catalana pel que fa al vocabulari culinari i gastronòmic. En diversos moments, fa burla que els catalans anomenin “cigrons” als ‘garbanzos’, o que ‘zanahoria’ es digui “pastanaga”. “És que el menjar en català és tan estrany. Tu creus que els ‘garbanzos’ s’han de dir cigrons i les ‘freses’, “maduixes”?” diu el convidat, després d’explicar que va treure’s una carrera universitària en català i que no va trobar-ho tan complicat. El presentador fa una breu defensa del català dient-li que algú de Catalunya també troba estranya la paraula ‘garbanzos’, però no impedeix que el convidat continuï assenyalant el català com a “estrany”. 

En un altre moment, el presentador li demana una pastanaga, una paraula que el convidat tampoc entén. “T’ho he dit! És que quins noms tan estranys que té el menjar! Quinze anys a Catalunya i no sé com es diu ‘zanahoria’” expressa, per a explicar tot seguit que se sent català però que mai el parla i que, quan va a restaurants, demana sempre la carta en castellà. 

Aquesta, però, no és l’única vegada que ‘LucLoren’ ha participat en algun contingut de la televisió pública. Pocs mesos enrere, va ser el convidat de l’espai ‘Ets un motivat’ per a parlar sobre la toxicitat de les xarxes; l”influencer’, com no podia ser d’altra manera, va parlar únicament en castellà.

Et pot interessar  Èxit rotund dels cursos de català a Andorra: les places s'esgoten en tan sols 15 minuts

Les xarxes han esclatat davant l’actitud de poc respecte cap a la llengua catalana i el nul interès per aprendre-la i parlar-la, ni tan sols per intentar-ho. Diversos usuaris han assenyalat aquesta manca de respecte per part del convidat en el que se suposa que és un espai dedicat a promoure el català i normalitzar-lo entre els joves, arran de l’alarmant descens en l’ús social que l’idioma ha experimentat en aquests grup. Així mateix, també han criticat la productora, per contractar i donar visibilitat a persones que tenen aquesta actitud davant la llengua.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut