Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Un expert de la URV veu “precipitat” que Tarragona passi a fase 1 i estima que només hi ha un 1% d’immunitzats

|

- Publicitat -

L’investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas afirma que “és precipitat” que la demarcació de Tarragona passi a la fase 1 de desescalada. En declaracions a l’ACN, Arenas valora que aquest sistema progressiu “és adient”, però apunta que encara no hi ha dades que permetin valorar la incidència dels passos que s’han fet fins ara, com la sortida al carrer de nens i d’adults per franges horàries. L’expert també assenyala que segons el model predictiu de seroprevalença amb el qual treballen des de la URV, tan sols al voltant d’un 1% de la població de la demarcació s’hauria immunitzat contra el virus. Això fa que hi hagi més opcions que, si arriben infectats d’altres zones, la malaltia es propagui més ràpidament.

Publicitat

“La desescalada per fases és adient i s’ha de fer d’aquesta manera. Però la qüestió és quan, i aquesta és la preocupació que tenim”, comenta el catedràtic del departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques. En la seva opinió, s’està avançant en la línia correcta però creu que és prematur continuar amb el desconfinament “sense tenir resultats” de l’impacte de la sortida als carrers dels nens i dels adults per franges horàries. Dues decisions que es van prendre aproximadament amb una setmana de diferència, quan el temps d’incubació del virus és de catorze dies. “Es podria esperar quatre o cinc dies més per observar les dades i veure la fotografia de l’epidèmia al territori”, considera. Per tant, creu que per controlar l’evolució del coronavirus, cada pas s’hauria de fer amb un marge de dues setmanes.

Arenas també es mostra expectant pel fet que Tarragona sigui la primera gran ciutat que es desconfinarà. “Les autoritats miraran com evoluciona Tarragona un cop passem a la fase 1”, assenyala. Segons l’expert, es tracta d’un moment “delicat”. “Hem d’anar amb compte, amb prudència, respectant les mesures de seguretat, perquè sinó podem caure fàcilment en una situació que no volem estar”, manifesta en al·lusió a un hipotètic rebrot.

Et pot interessar  Usuaris d'autobusos a Tarragona lamenten desinformació envers la vaga i serveis mínims: "Si ho arribo a saber, no vinc"

Aquest repunt de casos podria venir donat per “una importació de casos de regions que estan pitjor”, un cop s’avanci en la desescalada. L’impacte a la demarcació podria ser important, ja que segons el model predictiu de seroprevalença amb el qual treballen a la URV, tan sols un 1% de la població del Camp de Tarragona -i una mica per sota de l’1% a les Terres de l’Ebre-s’hauria immunitzat contra el virus. Això ajudaria a la propagació del virus si arribessin casos d’altres zones. “És un perill amb el qual hem de comptar”, adverteix. En la seva opinió, caldria arribar a nivells del 25% per disminuir el risc.

Aquest nivell d’immunitat “comunitària” o “de ramat”, en termes científics, “és molt poc probable” que s’assoleixi en un espai curt de temps. Per tant, Arenas aposta per fer tests massius a la població. “S’haurien d’estar fent, des de fa temps, però anem tard”, lamenta. En la seva opinió, la xifra de 1.500 tests a persones de la demarcació que s’està fent amb l’estudi de prevalença del ministeri de Sanitat “és ridícula”.

Per l’investigador, caldria fer-ne “150.000 diaris a tot Espanya, uns 20.000 a Catalunya, perquè la situació estigui controlada”. A més, revela que “els laboratoris estan preparats” per afrontar aquest volum d’anàlisis, “però Sanitat no acaba d’apostar-hi”. “No es posen les piles en una qüestió que és fonamental”, etziba. Si s’arribés a aquest volum es podrien detectar amb més rapidesa els casos asimptomàtics i posar-los en quarantena, tant a ells com les persones del seu entorn. “Esperem que tot surti bé, però d’ara en endavant no depèn de les autoritats, sinó de la capacitat ciutadana d’estar alerta i anar em precaució en tot moment”, finalitza.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut