Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

UGT proposa un salari mínim català de 1.372 euros com a mesura per combatre la precarietat

Un informe del sindicat identifica les dones, els joves i les persones migrades com els "col·lectius més afectats"

|

- Publicitat -

UGT ha suggerit la creació d’un “salari mínim de referència” català de 1.372 euros per fer front a la precarietat. Així ho ha dit el secretari de política institucional del sindicat, Carlos de Pablo, en la presentació d’un informe sobre el mercat de treball i ha subratllat que aquesta demanda “ajudarà a garantir un salari digne”. L’anàlisi d’UGT ha identificat les dones, els joves i les persones migrades com “els col·lectius més afectats per la precarietat” i ha subratllat que “són els de sempre” i alhora ha afegit un altre grup, “les persones de més de 45 anys”. En el cas de les dones, ha explicat De Pablo, són perfils amb estudis primaris i secundaris que “pateixen més temporalitat” i “es veuen abocades a la pluriocupació”.

Publicitat

A la vegada, el secretari de política institucional també ha apuntat que de forma general també “estan afectades per les cures” a familiars, especialment entre els 30 i 55 anys. Es tracta d’una franja d’edat que ha anomenat “generació sandvitx”, perquè “té una doble afectació” per estar a càrrec de fills, pares i altres familiars, cosa que provoca “abandonar la seva feina abans de l’edat mínima de jubilació”.

En el mateix sentit, ha assenyalat que les dones “pateixen més precarietat” en el món universitari i malgrat “tenir titulacions superiors” han d’abandonar la recerca, cosa que no es dona entre els homes. Malgrat que la taxa d’ocupació del gènere femení, de 16 a 29 anys amb estudis universitaris, és d’un 83% respecte a la d’ells, que se situa en el 81,2%.

Quant al jovent, segons ha remarcat el sindicalista, és el col·lectiu més evocat a la precarietat “per culpa de la transformació dels contractes indefinits a temporals”. Aquest fenomen ha defensat De Pablo s’evidencia “sobretot en la temporalitat i les jornades parcials”. En aquesta línia, el secretari institucional d’UGT ha remarcat que “una de cada tres menors de 30 anys exerceixen la jornada parcial” i això fa conduir “el sector del jovent a la pluriocupació”.

Et pot interessar  Puigdemont es reuneix amb els sindicalistes Pepe Álvarez i Camil Ros a Waterloo

Sector públic

El secretari de política institucional del sindicat ha denunciat que el sector públic concentra uns nivells alts de temporalitat i ha concretat que les dones representen “al voltant del 20% i aquesta xifra es dispara quan s’externalitza el servei”.

Carlos de Pablo ha posat com a solució unes millors polítiques d’ocupació activa “per treure’ls” d’aquesta situació, “aprofundir” en la inserció laboral i “fer un acompanyament al llarg de tota la vida laboral”. Tot plegat, ha indicat el membre d’UGT, s’ha de fer amb “el diàleg social” i “la negociació col·lectiva” com a “eines participatives amb els governs” per impulsar mesures que serveixin “per protegir” aquestes persones.

L’informe d’UGT s’ha fet amb les dades del segon trimestre de l’Enquesta de Població Activa (EPA) de 2024 i s’han presentat amb motiu de la celebració el proper 7 d’octubre del Dia Internacional del Treball Digne.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut