Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

UGT considera que el bloqueig patronal a apujar sous és “la part fosca” del “millor 1 de Maig en molts anys”

Camil Ros reclama un acord "immediat" amb els empresaris pels salaris: "Ens estan marejant des de fa més d'un any"

|

- Publicitat -

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, considera que l’1 de Maig d’enguany és “el millor en molts anys”, però lamenta que la manca d’acord amb la patronal per apujar els salaris és “la part fosca” de la jornada. En una entrevista amb l’ACN, el líder sindical reclama un acord “immediat” per incrementar els sous dels treballadors i lamenta que la patronal està “marejant” els agents socials des de fa més d’un any i actua amb “irresponsabilitat” En aquest sentit, Ros avisa que si la situació no es reverteix, tornaran les mobilitzacions. El líder de la UGT a Catalunya admet que els sindicats tenen “coses antiquades” però remarca que segueixen “sent útils” per la seva capacitat de “força” i “pressió”.

Publicitat

El líder de la UGT ha reivindicat que aquest 1 de maig serà el millor des del 2008 per les “conquestes laborals i socials” aconseguides, en part, per l’acció dels sindicats. “Després de molts i molts anys, fins i tot una dècada, és un any de recuperació de drets, de reivindicació i de la utilitat dels sindicats”, ha celebrat.

El sindicalista ha argumentat que sense la reforma laboral milers de persones haurien perdut la feina a la tardor perquè molts contractes temporals no s’haurien renovat “per la pressió de les empreses i la por del que passaria amb la pujada de preus i costos”. Un any després de l’entrada en vigor dels canvis, que fomentaven la contractació indefinida, Ros considera que “s’ha d’acabar la quadratura de derogar la reforma laboral” del PP, que va permetre “barra lliure” per acomiadar.

“Ja tenim l’estabilitat a l’ocupació, els convenis col·lectius de sector com a element que defineix les condicions de treball i ara ens cal limitar les causes objectives de l’acomiadament“, ha dit. A més, aposta per un model d’indemnització que no tingui un “preu estàtic” sinó que “en funció de la situació tingui uns perjudicis o uns altres”.

Et pot interessar  El castellà és la llengua “més rellevant” en un 41,6% dels llocs de feina de Catalunya, segons un estudi de la UGT

Una de les qüestions pendents de tancar en l’àmbit laboral és el pacte per l’increment salarial de referència que negocien sindicats i patronal a l’Estat. En aquest cas, el secretari general de la UGT reclama un acord “immediat” amb la patronal trobar un consens després de mesos on les negociacions van “fatal”. “Ens estan marejant des de fa més d’un any”, ha lamentat. En aquest sentit, critica la posició “enrocada” de la CEOE a repartir beneficis amb els treballadors. Per això, avisa que no continuaran negociant eternament i ha obert la porta a iniciar mobilitzacions.

“L’únic que volen és que se’ls hi abaixin els impostos i rebre ajuts”, ha etzibat Ros, que ha demanat “coresponsabilitat” a l’empresariat. Ros ha posat d’exemple el conveni del metall de la demarcació de Barcelona, on es va arribar a un acord per apujar el 8% el sou després d’una amenaça de vaga. Ara, mesos després, “només hi ha cinc peticions de despenjament d’empreses perquè no poden pagar l’increment”.

Pel que fa al conflicte entre Catalunya i L’Estat, Ros s’ha mostrat “satisfet” amb la situació actual, però afegeix que “el capítol no està tancat”. El secretari general de la UGT ha reafirmat l’aposta per la negociació i ha lamentat que el 2017 van “rebre per terra mar i aire”. “Nosaltres vam ser criticats per demanar ponts i diàlegs”, ha dit.

D’altra banda, Ros mostra solidaritat amb les manifestacions a França contra la reforma de les pensions i afirma que li agradaria “tenir els nivells de mobilització” del país veí. Amb tot, el líder sindical ha dit que el sistema francès de jubilació és “molt rígid” i, per tant, és un debat que cal “mirar amb lupa” i que difícilment es pot comparar amb l’espanyol. Per això ha afirmat que no veu “cap contradicció” en donar suport a aquestes protestes i firmar l’acord que va ampliar la jubilació als 67 anys a l’Estat amb el govern socialista del 2011.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut