Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Ubasart diu al Parlament que l’evolució del pres de Mas d’Enric era “favorable” i no feia preveure que matés la cuinera

Explica que el seu risc de reincidència i de violència intrainstitucional va ser sempre baix, però reitera l'aplicació immediata de mesures per evitar fets semblants

|

- Publicitat -

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha dit aquest dijous al Parlament que el reclús que la setmana passada va matar una cuinera de la presó de Mas d’Enric havia tingut una evolució “favorable” i res feia preveure que tingués una reacció com aquella. No obstant això, a l’octubre va ser sancionat per donar un cop de puny a un altre intern i no va voler participar en intervencions psicosocials perquè no tenia incentius per progressar de grau, ja que no tenia xarxa familiar o social fora de la presó. La consellera no ha concretat què va passar a la cuina en el moment dels fets, però ha refermat la voluntat d’aplicar mesures perquè no es torni a produir un fet similar.

Publicitat

La compareixença d’Ubasart a la Diputació Permanent del Parlament, al costat del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, ha començat amb un minut de silenci de tots els assistents. La consellera ha recordat que actualment al CIRE, fundat el 1989, hi treballen 3.412 interns, repartits en tallers industrials (1.425), cuina, fleca i bugaderia (1.075), i a botigues, mòduls i espais comuns (893). Alguns dels interns han comès delictes molt greus, ja que “el que s’avalua és si la persona presenta un nivell de risc baix de reincidència delictiva i un comportament i evolució positius en termes de rehabilitació”. El departament recorda que en 40 anys de competències de la Generalitat en matèria penitenciària no s’ha produït cap assassinat d’un treballador per part d’un intern.

La consellera ha donat altre cop el condol a la família i companys de la víctima i ha repassat la trajectòria del reclús que es va suïcidar després de matar la cuinera. L’abril del 2016 I.S.O. va matar, també amb un ganivet, una dona amb qui havia tingut contactes anteriorment i va presentar-se voluntàriament a la comissaria dels Mossos d’Esquadra més propera. Immediatament va ser empresonat a Mas d’Enric. El 2018 va ser condemnat a 11 anys de presó per assassinat amb els atenuants de confessió i embriaguesa i va ser classificat en segon grau, el règim ordinari. Hauria pogut sortir en llibertat l’abril del 2027.

Des d’aleshores, el seu pas per la presó havia estat correcte, sense relacionar-se gaire amb altres interns, però sense cap conflicte important, amb bona conducta i “digne de confiança”. El seu risc de reincidència i de violència intrainstitucional va ser sempre baix, excepte el maig del 2020, a l’inici de la pandèmia de covid, quan va ser mitjà. En totes les avaluacions de comportament o de participació en tallers i la feina al CIRE obtenia bona nota. No obstant això, l’octubre del 2023 va donar un cop de puny a un intern, de qui deia que l’insultava. Va reconèixer els fets i no es va enfrontar als funcionaris, que el van aïllar a la seva cel·la durant aquell dia. Posteriorment, va ser sancionat a 11 dies d’aïllament a la seva cel·la per aquests fets, però la sanció encara no s’havia complert.

Et pot interessar  Bolaños anuncia la creació de cinc nous jutjats a Barcelona per a combatre la multireincidència

Els treballadors de la presó el van instar a participar en activitats d’intervenció psicosocial, però ell no va voler. Això va fer que no pogués progressar de grau, però no l’impedia seguir treballant pel CIRE. Segons ell, no tenia suport social o familiar fora del centre, i per tant no tenia gaires incentius per tenir permisos de sortida o el tercer grau.

Feia quatre anys que treballava a la cuina, excepte en els últims mesos del 2023 a causa de la sanció pel cop de puny, i havia arribat a cap de grup perquè tenia formació i dedicació. No hi havia cap queixa contra ell de cap company ni de la cuinera morta. De fet, els responsables de la cuina van demanar al CIRE i a la junta de tractament que el readmetessin després de la sanció de l’octubre passat.

Sobre les mesures de seguretat de les cuines de les presons, Ubasart ha explicat que les eines i ganivets estan custodiats dins d’un armari al búnquer de funcionaris. Quan els interns entren a la cuina després de canviar-se de roba van a recollir les eines necessàries per realitzar la seva feina, i el funcionari del búnquer les entrega amb el degut registre d’identitat. Al finalitzar el torn de treball els interns han de retornar els estris de treball i ningú pot sortir de l’establiment fins que es recompten les eines i ganivets de l’armari de custòdia. Així mateix, els interns han de passar per detectors de metalls tan a l’entrada com a la sortida del torn. Al llarg del torn, a la cuina, hi ha presència de personal de règim interior per exercir tasques de vigilància i manteniment de la convivència.

Per millorar la seguretat a les cuines, Ubasart ja va explicar dimarts que immediatament s’augmentarà el personal funcionari de vigilància, que es reforçarà el personal de cuina perquè mai es quedi un treballador sol i que es reforçaran els sistemes d’emergència, facilitant dispositius de comunicació i polsadors d’alerta. Per a les properes setmanes es revisaran els protocols i els espais conjuntament amb el personal, el CIRE participarà en les reunions de les juntes de tractament i es formarà al personal del CIRE sobre els nous perfils d’interns i formes d’atenció i treball als centres penitenciaris. Finalment, Justícia modificarà una circular del 2002 per avaluar i revisar el nivell de risc dels diversos serveis auxiliars del CIRE, cosa que tindrà un impacte en el perfil d’interns que poden accedir a cada servei.

A banda, la consellera ha reiterat les mesures més estructurals per millorar la vida a les presons, com l’augment de personal o el desplegament de les unitats d’intervenció especialitzada per als interns menys adaptats.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut