El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, creu que Barcelona ciutat i les dues regions metropolitanes, totes en fase 0,5, tenen “grans possibilitats” de passar a la fase 1 el pròxim dilluns. A més, ha dit a Catalunya Ràdio, considera que les tres regions sanitàries poden anar a fase 1 “bé, amb els indicadors ben consolidats”. Amb tot, ha recordat que s’ha de ser “prudent” ja que les xifres de contagis o de morts no són l’única dada. “S’han de valorar moltes altres capacitats”, ha afegit. Sobre l’anunci de Sanitat de mantenir en fase 2 únicament la franja per passejar per a col·lectius vulnerables, com la gent gran, Trilla ha indicat que és una mesura “prudent”. “No molestarà a ningú”, ha conclòs.
Segons ell, la mesura anirà “bàsicament” a donar un espai a la gent gran i assegura que és “bo” que almenys tinguin una franja del dia en què no es trobin “una massa de gent fent esport o tots els nens jugant a la mateixa hora”.
Sobre el descens de casos positius nous i defuncions notificats aquest divendres per Salut en comparació a les dades de dijous, Trilla ha indicat que “són de les més baixes en l’evolució de l’epidèmia”. “Si cada cop hi ha menys oscil·lacions i la tendència és consolidada és una molt bona notícia”, ha apuntat.
Per últim, l’epidemiòleg també ha parlat dels efectes secundaris immediats de la covid-19 en alguns pacients, casos que ara s’estan seguint i estudiant en diversos hospitals catalans com el Clínic. Segons ha dit, s’està començant a veure que poden tenir conseqüències com problemes pulmonars, pèrdua de massa muscular, atròfia o quadres neurològics.
“El que faran és veure com evolucionen aquests quadres i a mesura que tornem a la normalitat es podran fer proves que durant la malaltia aguda no s’han pogut fer”, ha explicat.