Carballo ha començat l’interrogatori preguntant-li per la seva trajectòria professional i s’ha interessat especialment pel moment en què es va decidir ascendir Trapero a major. Trapero ha remarcat que major és una “categoria professional” que segueix mantenint, tot i que ja no tingui les funcions de cap del cos. Ha explicat que, l’abril del 2017, va ser el director dels Mossos d’aquell moment, Albert Batlle, qui li va traslladar la proposta d’ascendir-lo a major perquè “entenien que era bo per al cos” i que era “una manera de donar una autoritat al cap del cos que fins al moment no tenia”.
Trapero ha remarcat que la primera proposta li arriba al gener del 2016, però que no es va materialitzar fins a l’abril del 2017 perquè va estar “aturat durant molt de temps”. De fet, ha qüestionat que el cos no tingués aquesta figura, perquè “si la llei estableix que les categories professionals van d’agent fins a major, costa d’entendre per què les de major no es proveïen”. Per Trapero, hi va haver un període de “10 anys” amb la “irregularitat” que el cos no tenia major.
El fiscal ha preguntat a Trapero si el president de la Generalitat en aquell moment, Carles Puigdemont, n’estava al cas, però el major ho ha negat. “El president ni ho sap, és proposta de Batlle i ho comenta al conseller Jordi Jané”, ha relatat, “el president no té en aquell moment res a veure”.
De fet, després que Carballo li hagi preguntat si tenia una bona o estreta relació amb Puigdemont, Trapero ha respost: “Ni bona ni dolenta, no tenia cap tipus de relació estreta amb el president”. El fiscal s’ha preguntat si l’ascens a major podia tenir alguna relació amb la posició dels Mossos davant el compliment d’ordres judicials relacionades amb el procés.