Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

Tots els candidats per Barcelona menys la CUP prometen més agents de la Guàrdia Urbana

|

- Publicitat -

La seguretat a Barcelona i la necessitat d’incrementar els agents de la Guàrdia Urbana és un dels principals temes de debat de la campanya del 26-M. L’ex-primer ministre francès i candidat a l’alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, i el cap de llista del PPC, Josep Bou, prometen 1.500 nous agents. El candidat del PSC Jaume Collboni creu que se’n necessiten 1.000 mentre que l’alcaldessa i candidata dels comuns, Ada Colau, i la candidatura de JxCat aposten per 400 més. ERC es limita a dir que s’ha d’ampliar la plantilla però no dona cap xifra. La CUP és l’única llista que no parla d’incrementar el cos de la policia local i també l’única que vol dissoldre la USP, els antiavalots de la Guàrdia Urbana. Elsa Artadi, Valls i Collboni volen restablir aquesta unitat després dels canvis del Govern de Coalu. Mentre que Bou va més enllà i parla de crear una nova divisió preparada per actuar en situacions “complexes”.

Publicitat

La gestió policial dels top manta ha estat motiu de discussió entre els grups al llarg de la legislatura. Els caps de llista del PSC i de la candidatura liderada per Valls, amb el suport de Cs, aposten per actuar amb “més decisió”. La CUP es queda sola demanant la legalització de la venda ambulant al carrer.

El programa de Valls marca com a principal prioritat la seguretat i promet “tolerància zero”. Entre les mesures destaca la promesa de 1.500 nous agents de la Guàrdia Urbana per arribar als 4.500 agents al final de la legislatura. Concretament, promet una promoció d’urgència de 600 agents en els primers 12 mesos i després 300 més cada any. Una altra de les mesures de la candidatura que lidera Valls és restablir a unitat de suport policial (USP), els antiavalots de la Guàrdia Urbana, tant el nom com les funcions. Així mateix, vol impulsar un acord perquè hi hagi més Mossos a la ciutat. Pel que fa al top manta, vol eliminar-lo en 90 dies i “controlar” les màfies que el gestionen. Garanteix que ell, com alcalde liderarà personalment la nova estratègia de seguretat.

El programa del PSC per Barcelona que lidera Jaume Collboni promet 1.000 nous agents de la Guàrdia Urbana, un reforça de la policia de proximitat i demanar més Mossos. Pel que fa a la unitat d’antiavalots de la Guàrdia Urbana, el PSC aposta per mantenir-la i modernitzar-la “garantint que la Guàrdia Urbana disposi d’una eina de recolzament per a situacions d’especial conflictivitat”. Encara en l’àmbit de la seguretat, Collboni vol potenciar la Junta de seguretat local i crear el consell municipal de l’àmbit. Pel que fa al top manta, els socialistes prometen actuar “amb major decisió contra les màfies vinculades a la venda ambulant il·legal”, assegurar el compliment de la normativa de venda ambulant i reforçar el control i inspecció de l’espai públic. A més, es compromet a eliminar l’activitat dels narcopisos exigint una junta local de seguretat monogràfica que elabori una estratègia integral.

La llista d’Ada Colau també creu que han d’incrementar els agents de seguretat a Barcelona. Concretament, aposta per 400 més de la Guàrdia Urbana i 600 Mossos més. Pel que fa a l’estratègia de seguretat de la policia local, l’alcaldessa es compromet a “consolida el model de policia de barri” ampliant-la als barris més poblats i reforçar els recursos a les nits. En l’àmbit de les infraestructures, promet construir les noves comissaries de Sarrià i Sant Andreu.

Sobre el top manta, la candidatura de Colau defensa que aquest debat s’ha encarat des d’una “vessant punitiva i poc realista”. I mentre no canviï la llei d’estrangeria, el programa de BComú aposta per treballar des de la prevenció i la gestió de les afectacions negatives a l’espai públic. Concretament, Colau creu que l’estratègia a seguir són dispositius coordinats de prevenció i intervenció amb Mossos, Guàrdia Urbana i policia portuària per garantir la seguretat i la “no saturació” de l’espai públic.

La llista de JxCat per Barcelona formada per Quim Forn i Elsa Artadi vol crear la regidoria de Seguretat destinant un regidor a aquesta responsabilitat en exclusiva amb l’objectiu de reduir la taxa de delinqüència als nivells del 2015. Segons JXCat, cal atorgar a la Guàrdia Urbana el màxim suport i reconeixement polític “revertint d’aquesta manera el menyspreu que han sofert durant aquest mandat” amb Colau. Pel que fa a l’augment d’agents, la candidatura de JxCat creu que cal ampliar el nombre de places de les properes convocatòries d’agents de la Guàrdia Urbana fins arribar als 3.400 agents l’any 2022, és a dir uns 400 més que ara. I sense donar una xifra, es comprometen a consensuar amb el Departament d’Interior de la Generalitat l’augment d’efectius dels Mossos a Barcelona. JxCat també vol “recuperar i modernitzar” la USP de la Guàrdia Urbana i proposa un servei per atendre els casos de violència de gènere de la Guàrdia Urbana.

Et pot interessar  Neguit entre veïns de diversos blocs de Gràcia comprats per un fons: "Ens quedarem aquí fins a esgotar totes les vies"

Pel que fa a la venda ambulant il·legal, JxCat proposa impulsar un Pla de control, contenció i reducció del fenomen en coordinació amb les mesures del Govern i “des d’una aproximació d’integralitat de tots els serveis municipals implicats”.

ERC aposta per incrementar la plantilla actual de la Guàrdia Urbana però no estableix una xifra concreta. La candidatura liderada per Ernest Maragall vol feminitzar el cos amb la incorporació de dones tot assenyalant que ara només representen el 10%. Els republicans proposen fer de la USP una “unitat d’intervenció ràpida en situacions d’emergència i suport territorial” dotant-la de recursos, formació i efectius. En definitiva, el programa d’ERC per Barcelona es compromet a “recuperar la confiança i el prestigi del cos” i promet fer un codi ètic de conducta per vetllar per l’excel·lència de la policia local. Concretament, per combatre la situació a Ciutat Vella, proposen un nou model de prevenció i seguretat amb nous acords de coordinació entre diferents cossos de seguretat de la ciutat, i també dels agents cívics, educadores de carrer i mediadors.

ERC també posa l’accent en els narcopisos i vol crear una unitat d’investigació específica així com un pla de xoc sobre la venda ambulant irregular a l’espai públic per tal “d’afavorir la inserció laboral de les persones que realitzen aquesta activitat i minimitzar l’impacte que genera sobre el comerç de proximitat de la ciutat”.

La candidatura del PPC per Barcelona encapçalada per Josep Bou no ha elaborat un programa específic per Barcelona de moment tot i que en els seus actes de campanya ha anat desgranant les seves propostes en seguretat. Bou promet 1.500 agents nous de la Guàrdia Urbana, 500 dels quals formarien part d’un nou cos de seguretat que ha anomenat “brigada paracaigudista” i que es tracta d’agents “tècnicament preparats” per actuar en situacions més complexes i que ajudarien, segons l’alcaldable, a tenir un “control absolut” del Raval per fer front al “paradís dels narcopisos”. Una altra de les propostes de Bou és fer un cens de MENA i expulsar els que delinqueixin per segona vegada. “Si delinqueixen, expulsats automàticament; amb el que tenim a casa ja en tenim suficient”, ha defensat l’alcaldable del PPC.

La CUP és l’únic partit que no promet més agents de la Guàrdia Urbana i, en canvi, proposa “dissoldre definitivament” el cos d’antiavalots “tingui el nom que tingui”. Pel que fa a la gestió de la seguretat, la candidatura Capgirem Barcelona vol recuperar la funció de policia de proximitat i “eliminar la funció repressiva que duen a terme en l’actualitat”. “Frenar la impunitat policial i aplicar sancions als i les agents de la Guàrdia Urbana que hagin comès o cometin actes de violència institucional cap a les persones que exerceixen la prostitució i crear un grup de dones dins de la Guàrdia Urbana amb formació específica en feminisme”, afegeixen els cupaires en el programa electoral. Pel que fa al fenomen del top manta, creuen que s’ha de legalitzar la venda ambulant al carrer i “facilitar l’obertura de mercats populars”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut