El Parlament celebrarà aquest divendres el ple de constitució que obre la XIII legislatura i investirà a la candidata de Junts, Laura Borràs, com la nova presidenta de la Cambra catalana, després que l’Executiva de la formació hagi apostat definitivament per ella per encapçalar la institució.
El ple començarà les 10.00 hores i per primera vegada es farà a l’Auditori del Parlament, en lloc de l’hemicicle com és habitual, per garantir les mesures sanitàries davant la pandèmia del coronavirus. Per a això, s’ha adaptat l’Auditori amb 135 cadires separades entre si, dos passadissos centrals i una taula presidencial elevada per als membres de la Mesa, tots els diputats hauran de portar mascareta, accediran de forma gradual a la sala a mitja hora abans de l’inici de la sessió i estaran ordenats per partits per evitar que es creuin en els passadissos durant les votacions.
El ple, el primer en què podran participar tots els diputats des de març de 2020 –durant la pandèmia s’han celebrat de manera reduïda pel coronavirus– estarà pilotat per la Mesa d’edat, l’òrgan que presideix la sessió constitutiva de la legislatura, que estarà encapçalada pel republicà Ernest Maragall com a diputat de més edat (78 anys), i l’acompanyaran els dos benjamins de l’hemicicle: el socialista David González (26 anys), i el diputat de Vox Alberto Tarrades (24 anys). Després d’una intervenció de Maragall, els secretaris de la Mesa d’edat llegiran la relació dels diputats electes i començaran les tres votacions per escollir als membres de l’òrgan rector del Parlament de la nova legislatura.
Per escollir al president del Parlament, els diputats realitzen una votació escrivint en un paper el nom del seu candidat que introdueixen en una urna sense revelar la seva aposta: guanya el que tingui la majoria absoluta en una primera votació; si ningú no l’aconsegueix, se celebra una segona votació amb els dos candidats més votats a la primera, i guanya el que obtingui més vots. L’elecció de Borràs com a presidenta de la Cambra està assegurada amb els vots de Junts i ERC, després que hagin aconseguit un acord a menys de 24 hores per a la celebració d’aquest ple al cap de diverses setmanes de negociació i pel qual Junts es queda amb la Presidència del Parlament, ERC amb una Vicepresidència i la CUP una de les quatre Secretaries de la Mesa.
Encara està per veure què votarà la CUP, que el dijous va condicionar la seva decisió al candidat que plantegés Junts però garantint en tot cas que el president del Parlament serà independentista i va expressar la seva preocupació perquè pogués ser Borràs, per la seva situació judicial. Per aquest motiu, es podria donar la possibilitat que la CUP votés el seu diputat Pau Juvillà o s’abstingués, però això no afectarà al fet que Borràs sigui investida presidenta del Parlament perquè ERC i Junts sumen 65 diputats i no necessiten els vots dels ‘cupaires’, però en aquest cas la investidura tiraria endavant en la segona volta i no en la primera.
El Parlament també triarà amb el mateix procediment als altres sis membres de la Mesa –una votació per a dos vicepresidents i una altra pels quatre secretaris– i els independentistes revalidaran la majoria absoluta en l’òrgan que ja han tingut en les dues últimes legislatures, encara que en aquest cas poden ampliar la seva presència quedant-se amb cinc dels set llocs, un més que els que tenen en l’actualitat . No es preveuen sorpreses en la votació dels dos vicepresidents, que es repartiran Anna Caula (ERC) i Eva Granados (PSC), mentre que els quatre secretaris es repartiran entre Ferran Pedret (PSC), Jaume Alonso-Cuevillas (Junts), Pau Juvillà (CUP) i està per veure si l’últim lloc l’hi queda un diputat d’ERC o Joan Carles Gallego (comuns).
Una de les incògnites de la sessió d’aquest divendres és si el diputat electe de Junts Lluís Puig, que resideix a Brussel·les, podrà votar, ja que ha demanat delegar el seu vot però ho han d’aprovar entre els tres membres de la Mesa d’edat, en la qual els independentistes no tenen majoria. Sí que podrà votar l’exconsellera Meritxell Serret (ERC), que ha tornat aquest mateix dijous des de Brussel·les amb la voluntat de ser diputada en el Parlament i, de fet, serà rebuda pel president del Parlament, Roger Torrent, abans de l’inici del ple.
Si es confirma la seva elecció, Borràs serà la tercera dona presidenta de la Cambra en la seva història i la desena persona que ostenta aquest càrrec des de la restauració de la democràcia després d’Heribert Barrera (1980-1984), Miquel Coll i Alentorn (1984-1988), Joaquim Xicoy (1988-1995), Joan Reventós (1995-1999), Joan Rigol (1999-2003), Ernest Benach (2003-2010), Núria de Gispert (2010-2015), Carme Forcadell (2015-2018) i Roger Torrent (2018-2021).
Després de ser investida presidenta, Borràs podrà dirigir-se per primera vegada a la Cambra i després es reunirà amb el president sortint, Roger Torrent, que com és tradició li farà el traspàs simbòlic del càrrec lliurant-li la carta que l’últim president en l’exili, Francesc Farreras, va enviar des de Mèxic en 1980 per explicitar que passava el relleu al nou president ja escollit en democràcia.
La nova presidenta haurà de comunicar la constitució del Parlament al Rei Felip VI, al vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i a les presidentes del Congrés i del Senat, i obrirà una ronda de contactes amb tots els grups de cara a la investidura del proper president del Govern.
Segons la legislació, el president del Parlament té 10 dies hàbils per convocar el primer debat d’investidura del proper president de la Generalitat, que s’ha de celebrar el divendres 26 de març com a més tard i en aquestes dues setmanes de marge ERC, Junts i la CUP han de tancar un acord per a la formació del proper Govern.