El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha carregat contra l’acord de la reforma laboral, que pràcticament no implica canvis i que fins i tot el PP ha valorat com “menys dolenta del que esperaven”. Torrent assegura que aquesta modificació “no és la que volem ni la que necessita Catalunya i la seva economia” i considera que no arriba ni al llistó que s’havia marcat el Gobierno “més progressista”.
Torrent s’ha referit, per exemple, al fet que la Generalitat continuï sense disposar de les autoritzacions administratives en els ERO o que les indemnitzacions en cas d’acomiadament es mantinguin com estaven. En la seva compareixença, Torrent ha anunciat que el Govern continua treballant en els ajuts als sectors afectats per les restriccions, més enllà dels 20 MEUR per a l’oci nocturn.
En la seva compareixença en roda de premsa posterior al Consell Executiu, coincidint amb la publicació de les dades de l’atur registrat del desembre, Torrent ha recordat que l’autorització administrativa en els ERO era una facultat que tenia el Govern fins que es va aprovar la reforma laboral del PP. Segons el conseller, disposar d’aquesta eina és “un bon instrument en mans de l’administració a Catalunya per millorar les condicions de mediació” i per oferir alternatives al tancament en determinades empreses.
Per exemple, ha assegurat que en el cas de Mahle, l’empresa de Vilanova i la Geltrú que amb el seu tancament deixarà sense feina a unes 350 persones, la Generalitat hi hauria pogut “incidir d’una manera més intensa”, així com en altres ERO aplicats els últims anys.
A banda, Torrent ha reclamat la “prevalença” dels convenis sectorials autonòmics pactats en el marc de la negociació col·lectiva a Catalunya per sobre els convenis estatals; un major control de la subcontractació o que les indemnitzacions en cas d’acomiadaments no s’hagin modificat —va passar dels 45 dies per any treballat als 33 dies— i no retornin a les condicions prèvies a la reforma laboral del PP.
En la roda de premsa, el titular d’Empresa i Treball ha explicat que el Govern continua treballant per concretar les ajudes als sectors més afectats per les restriccions com la restauració i els gimnasos, entre d’altres, que amb les noves mesures han vist reduïts els seus aforaments al 50% i al 70%, respectivament. En el cas de l’oci nocturn, que va haver d’aturar completament la seva activitat a les portes de les festes de Nadal, Torrent va anunciar abans de Nadal una línia d’ajudes de 20 milions d’euros.
El conseller ha comentat que la línia d’ajudes s’està negociant amb el Departament d’Economia, ja que també caldrà determinar la seva quantitat en funció de la disponibilitat pressupostària, i d’altres d’afectats, com Cultura, i que en els pròxims dies espera donar més detalls.
Nissan, en una “bona perspectiva de reindustrialització”
Torrent també s’ha referit a la mesa de reindustrialització de Nissan després que en les darreres setmanes les plantes de l’automobilística ja hagin cessat la seva activitat i el fabricant xinès GWM es fes enrere. “No és un fracàs, hi ha una bona perspectiva en la reindustrialització. Que una de les propostes no hagi acabat de desenvolupar-se no vol dir que n’hi hagi d’altres molt interessants”, ha defensat, en referència al ‘hub’ de mobilitat, quan ha qualificat d'”estratègic,” i a propostes com la de Silence.
En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que en les pròximes setmanes es podran detallar quines són les seves necessitats productives, de superfície i les solvències dels projectes, entre d’altres. “Estem convençuts que es podran concretar amb els criteris que ens havíem imposat en una reindustrialització de Nissan que no haurà estat gens fàcil”, ha conclòs.