El Govern ha qualificat el 2023 com a “any històric” pel mercat de treball català que tancat l’any amb la taxa d’atur més baixa des del 2007 (8,97%) i un rècord d’ocupació amb 3,7 milions de persones treballant (+5,6%). “El 2023 ha sigut l’any de l’ocupació a Catalunya”, ha subratllat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en una roda de premsa aquest divendres per valorar les dades publicades a l’Enquesta de Població Activa (EPA) del quart trimestre del 2023. Aquest 2023 la població estrangera va representar un 63,2% de l’increment de nous ocupats amb un augment que pràcticament quadruplica el de la població nativa. “El fet migratori té una importància cabdal per l’ocupació”, ha dit.
Segons Torrent aquesta dada, “desmunta el relat de l’extrema dreta que intenta vincular el fet migratori amb circumstàncies negatives per intentar estigmatitzar-la”. Torrent ha fet aquestes declaracions en mig d’un debat sobre un hipotètic traspàs de competències en immigració del govern espanyol al català que formen part de les negociacions entre Junts i el PSOE.
Solidesa i confiança
Pel que fa a la radiografia laboral de Catalunya, titular d’Empresa i Treball ha recalcat que el 2023 ha superat el 2022, que també “va ser un any positiu”. “Les dades mostren la solidesa i fortalesa del mercat laboral del país que és molt robust malgrat la permanent incertesa, encetem el 2024 amb reptes, però tenim una base extremadament sòlida”, ha dit. A parer seu, els principals riscos seran els impactes del canvi climàtic i la sequera i les incerteses geopolítiques per les guerres a entre Ucraïna i Rússia i entre Israel i Hamàs.
D’altra banda, Torrent ha subratllat que ens hem de remuntar al 2005 per trobar un increment tan fort de treballadors i ha remarcat que Catalunya ha liderat la creació d’ocupació a l’Estat, tant en percentatge com en nombres absoluts aquest 2023. “El 25% de la creació d’ocupació de l’Estat ve de Catalunya”, ha insistit.
Increment de l’atur a Tarragona
No a tot el país s’han registrat les mateixes dades d’atur i d’ocupació. Per exemple, a Tarragona s’ha enfilat fins al 14,45% la taxa d’atur, molt per sobre del 8,97% de la mitjana catalana. El Govern ha atribuït a l’augment de la població activa “que no ha estat del tot corresposta amb un increment de l’ocupació”, com sí que ha passat a Barcelona on tot i l’augment de les persones que volen treballar l’atur s’ha mantingut al 8,44%. La demarcació amb millors dades de desocupació ha sigut Lleida (5,42%), mentre que Girona s’ha mantingut en tercera posició (9,28%).
Torrent admès que després d’11 trimestres consecutius creant ocupació “cada vegada costa més superar” els rècords, però s’ha mostrat confiat en l’evolució del mercat de treball el 2024. Pel que fa a la caiguda d’ocupació de la indústria del 2023 respecte del 2022, el conseller no s’ha mostrat preocupat i ha destacat que la comparació amb el 2021 és positiva amb un increment del 10% i 63.100 ocupats més en el sector industrial.
Alhora, ha subratllat el “bon comportament en sectors estratègics com l’energia i els vinculats a l’economia circular”.
Reindustrialitzacions en marxa
Precisament, el conseller d’Empresa i Treball ha comentat dos dels processos de reindustrialització que estan en marxa al país, un des de fa més de tres anys i l’altra des de fa setmanes. El primer dels casos, és el substitut de Nissan que continua sense aconseguir comandes per produir cotxes. Amb tot, segons el titular de Treball, el procés “avança com estava previst” i “assolint les fites” marcades.
El segon dels casos és el de Danone. En aquest procés, Torrent ha insistit que el Govern “no està situat en la tessitura” de buscar un substitut sinó que estan parlant amb la direcció i el comitè d’empresa per “veure quines possibilitats” de continuïtat té el projecte actual. “Vetllarem perquè acabi de la millor manera possible”, ha dit.