El president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat una “reflexió profunda” a la monarquia sobre per què no és benvinguda a Catalunya. En una entrevista a Ràdio 4 i La 2, Torrent ha assenyalat no només els comportaments presumptament corruptes de la institució sinó també el discurs del 3-O del 2017. “Es va saltar la neutralitat, si és que mai l’havia tingut. I avalar cops de porra a les portes dels col·legis, això la gent de Catalunya no ho oblida”, ha afirmat per després dir que hauria de venir, com a mínim, a “demanar disculpes”. Pel que fa a la crema de fotografies del Rei d’aquest dijous, Torrent ho ha emmarcat en la llibertat d’expressió citant jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans però ha afegit que ell no ho faria.
Segons Torrent, Felip VI tenia una alternativa al discurs que va fer el 3 d’octubre i podia haver actuat com la monarquia britànica davant del referèndum escocès. “Podia haver plantejat una solució democràtica al conflicte polític. És el que fan les democràcies madures”, ha afegit.
Pel que fa a la iniciativa de l’ANC de cremar fotos del Rei, Torrent ha dit que ell no ho faria perquè no s’hi sentiria còmode. “No m’hi sento ni cremant fotos, ni banderes ni cap símbol”, ha afirmat per després assenyalar que el Tribunal Europeu de Drets Humans ho considera llibertat d’expressió.
El president del Parlament ha vinculat la investigació judicial contra el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, amb les “clavegueres de l’Estat” i ha considerat que hi ha una clara tendència del ‘deep state’ de perseguir la “dissidència política”. Un fet que, segons ha afegit, no només afecta els independentistes i, per tant, “qualsevol demòcrata espanyol s’hauria de preguntar què està passant”.
Pel que fa a l’actitud del PSOE davant d’aquesta situació, Torrent creu que no hi ha celeritat política per investigar-ho i que els socialistes estan fent “el mateix que governs espanyols anteriors”.
Finalment, Torrent ha qualificat de “despropòsit” que a la comunitat de Madrid els “jutges estiguin fent d’epidemiòlegs i estiguin decidint pels metges”. Segons ha dit, s’ha d’actuar i s’hi arriba tard.