El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha posat en relleu la importància del seu departament de cara el pròxim exercici per impulsar la recuperació econòmica i “transformar el model productiu” del país.
En la comissió d’Empresa i Treball celebrada aquest dimecres per informar els grups del pressupost, Torrent ha qualificat de “decisiu” el paper del seu departament, que gaudirà de 1.224 MEUR, un 28,8% més que l’any passat.
“Es tracta d’un augment superior a la mitjana dels departaments, una tònica que acostumava a ser diferent”, ha destacat. En aquest sentit, Torrent ha insistit que Catalunya es troba en un moment “cruïlla” fer el país “més resilient” i ha anunciat una inversió de 126 MEUR la reindustrialització.
Durant la seva intervenció inicial, Torrent ha remarcat que la crisi de la covid-19 “ha fet evidents les mancances del model productiu” i ha recordat que els comptes del 2022 tenen un doble objectiu. “Hem de recuperar l’activitat i transformar el model productiu”, ha apuntat. “Volem fer un pas més enllà per encarar el futur de la millor manera”, ha afegit.
Tot i que el conseller ha apuntat que l’economia ja comença a mostrar resultats positius per primera vegada, ha advertit que encara cal fer matisos. “Tenim més de 40.000 persones en ERTO, tenim uns nivells d’atur juvenil per sobre la mitjana europea i el baixi de gènere continua”, ha comentat.
En aquest sentit, Torrent ha assenyalat quines seran les cinc principals línies d’actuació del departament de cara al pròxim exercici.
En primer lloc, la reindustrialització i la competitivitat, una línia estratègica on s’invertiran 126 MEUR. Els programes de suport a la indústria rebran 56,8 MEUR.
Una altra és l’aposta per un treball digne i de qualitat, amb una inversió de 654,2 MEUR i posant especial rellevància en impulsar polítiques de foment de l’ocupació (226,2 MEUR) i la contractació de joves (125 MEUR). La tercera pota és apostar per una economia social i solidària (223,7 MEUR), mentre que la quarta es basa a donar suport a un turisme sostenible (74,7 MEUR).
Precisament, una de les úniques partides que han baixat –concretament un 10%- és la del turisme, per la reducció de la recaptació de l’impost sobre estades en establiments turístics. La disminució dels ingressos impositius en 29 milions d’euros ha estat compensada parcialment amb 11 milions.
A més, el departament té previst destinar 33,2 MEUR en polítiques per impulsar un teixit comercial competitiu i proper.
Durant la comissió, l’oposició ha retret que la indústria tingui un 70% del pressupost del 2010, que els ajuts covid no estan arribant al teixit productiu, que no s’estigui compensant la retallada de recaptació de la taxa turística per fer promoció, que no hi ha partides per ajudar el petit comerç o les persones que treballen en l’economia submergida.
A la rèplica, Torrent ha defensat que els ajuts a la solvència sí que arriben al teixit productiu i ha reclamat a l’Estat que flexibilitzi els criteris de devolució més enllà del 2021.
A més, el conseller ha assegurat que per millorar les dotacions pressupostàries que contemplen els fons europeus cal fer pressió a l’Estat que “s’equivoca i molt centralitzant els recursos”. Per exemple, en el cas de turisme els ajuts arriben al 10% del total, quan el sector representa el 21% del PIB, ha lamentat.
A banda del turisme, el titular d’Empresa i Treball ha defensat la importància del sector de l’automoció i s’ha referit al Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell, tot explicant que ja hi ha diverses sol·licituds sobre la taula per gestionar-lo. “Estem convençuts que serà una història d’èxit i aviat tindrem un centre d’excel·lència en marxa”, ha dit.