El president Quim Torra ha ordenat retirar el llaç groc de l’interior del Palau de la Generalitat, al Pati dels Tarongers, tal com va exigir Ciudadanos abans que anunciés aquest dilluns que, si no es retirava, tornaria a denunciar l’executiu a la JEC pels “símbols partidistes als edificis públics”.
Segons ha avançat El Periódico, el llaç groc ja no apareix a la façana de les dependències interiors del Govern minuts abans de la reunió de l’executiu. Aquest episodi se suma a la setmana de tensió pels llaços grocs i les amenaces dels partits unionistes.
El Suprem rebutja la petició del president de suspendre de manera cautelaríssima els acords de la JEC
La Sala Tercera del Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dimarts deixar sense efecte de manera ‘cautelaríssima’ les ordres de la Junta Electoral Central (JEC) de retirada dels llaços i les estelades als edificis que depenen de la Generalitat. Els magistrats eviten d’aquesta manera adoptar una decisió immediata -com reclamava el president de la Generalitat, Quim Torra, en un recurs- i obren un període de deu dies ara perquè la Junta presenti al·legacions. Al seu recurs, Torra demana que se suspenguin els acords adduint la JEC ha incorregut en un suposat delicte de prevaricació en adoptar decisions “manifestament injustes” i “arbitràries”.
El Suprem respon d’aquesta manera a la primera pretensió de l’escrit que el president de la Generalitat va presentar divendres passat, que incorporava la petició de l’adopció de mesures urgents o ‘catelaríssimes’, fet que obligava els magistrats a resoldre la qüestió en un termini màxim de 48 hores i sense necessitat d’escoltar les parts. Queden per resoldre encara la resta de peticions, això és l’adopció de possibles mesures cautelars i la petició de fons de deixar sense efecte els acords de la Junta que prohibeixen l’exhibició de llaços grocs i d’estelades adduint que són símbols ‘partidistes’, així com la decisió de traslladar el cas a la Fiscalia.
Al seu escrit davant el Suprem Torra acusa la Junta Electoral Central de prevaricar per adoptar mesures que sap injustes. En un comunicat que va fer públic el mateix divendres, el president assegurava que defensaria la llibertat d’expressió i assumiria “totes les conseqüències” que es derivessin d’aquesta actitud. Torra feia referència a la decisió del la Junta Electoral Central de denunciar el president davant la Fiscalia perquè aquesta obri un procés penal per desobediència. Divendres la Fiscalia General de l’Estat va ordenar a la Fiscalia Superior de Catalunya que presenti una querella contra el president de la Generalitat.
Torra es pot enfrontar a un procés penal per desobediència, com el que va servir per inhabilitar l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, condemnada a sis mesos d’inhabilitació a instàncies de la Fiscalia per negar-se a despenjar l’estelada del balcó de l’Ajuntament durant les campanyes electorals del 2015.
El Govern revisarà l’actuació dels Mossos sobre la retirada dels llaços grocs a les escoles
Avui mateix, també s’ha conegut que el Govern “revisarà l’actuació” dels Mossos d’Esquadra sobre la retirada dels llaços grocs que divendres de la setmana passada es van dur a terme a diversos centres educatius. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la nova portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha defensat que “només es van detectar problemes” a set dels 2.600 centres educatius de Catalunya, cosa que l’Executiu veu com un percentatge molt menor, en paraules de la també consellera de la Presidència. Per revisar aquesta actuació es parlarà amb la direcció dels centres educatius en qüestió i “se seguiran els procediments dels Mossos que hi ha establerts”.
D’altra banda, Budó ha assegurat que el Govern no va donar l’ordre que s’efectués la retirada de símbols: “Nosaltres no posem ni retirem llaços. Des del Govern s’ha deixat fer als nostres treballadors i treballadores”. En aquest sentit, ha assegurat que va ser la mateixa Junta Electoral que va donar una ordre que la policia catalana va executar perquè “té l’obligació d’actuar com a policia judicial”.