Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Torra critica el model de gestió d’ordre públic dels Mossos i insta a canviar-lo

|

- Publicitat -

El president inhabilitat del Govern, Quim Tora ha apressat a “canviar tot el que s’hagi de canviar” en el model de gestió de l’ordre públic dels Mossos d’Esquadra. En un article publicat a ‘Vilaweb’, Torra ha dit que cal “evitar de totes, totes que passin coses com les que han ocupat les portades aquests últims dies”, en referència als aldarulls en les manifestacions proHasel, en què una jove ha perdut un ull. Torra, que mostra el seu suport a la noia afectada i “a qualsevol ciutadà que mai no hauria d’haver patit cap lesió física”, apunta que cal analitzar bé “el patiment” dels joves. I apunta que un dels encàrrecs que com a president va fer al conseller Miquel Sàmper va ser reformular el model de gestió d’ordre públic.

Publicitat

“Perquè volem ser també punta de llança en la resolució de situacions de conflicte al carrer, on tots els drets i llibertats han de ser preservats”, ha escrit l’excap de la Generalitat, que assenyala que la mediació i els dispositius de contenció han de ser repensats, “prenent de referència, si cal, els models d’altres policies europees i mundials”.

“Avancem-nos. Canviem tot el que s’hagi de canviar. Involucrem-nos-hi tota la societat”, continua, “no pot passar ni un sol dia més sense emprendre aquesta reforma que permeti refer la confiança que s’hagi pogut perdre de la ciutadania amb la nostra policia”.

Torra lloa el cos dels Mossos d’Esquadra per la feina que fan “el 99% dels dies de l’any sense ocupar portades de diari o obertures de telenotícies” i que permet que la ciutadania visqui “amb una seguretat raonable sense perdre altres drets com la privacitat o la mobilitat”.

El presiden Torra apunta que la llibertat d’expressió “va de bracet” del de manifestació i que, “, a la vegada, comparteix categoria amb el dret a la seguretat i a la integritat física”. “Tots aquests són drets i llibertats fonamentals que han de ser pilars d’un estat i, per tant, missions prioritàries de l’ordenament jurídic, de les estructures de poder i, per tant també, d’una policia democràtica i de servei ciutadà”, assevera.

Et pot interessar  El TSJC entorpeix l'aplicació de l'amnistia a Torra, Juvillà i Solé

Torra demana una anàlisi “real i crítica” de les causes de les manifestacions i els aldarulls de les darreres nits. “Hi causes molt profundes en el patiment dels nostres joves. I cal analitzar-ho bé, amb veus expertes en diverses matèries, perquè al final de tot hi ha una persona que ha perdut la visió d’un ull quan això no hauria d’haver passat mai”, ha valorat.

A l’article, Torra condemna la detenció i empresonament del raper Pablo Hasel: “Dir que els borbons són uns lladres en una cançó no hauria de ser considerat ja una ofensa sinó una opinió, que en aquest cas està fonamentada per una llarga llista de dades i fets històrics que ens remunten al 1707”. I diu que “no cap en cap democràcia normal que un raper sigui condemnat per injúries a la corona”.

Finalment, també retreu el paper del govern espanyol, de PSOE i Unides Podem, a qui acusa de fer “promeses d’aquelles que no es fan mai realitat”, com la reforma del codi penal “en tres mesos”, la derogació de la Llei Mordassa o “la fi de la repressió”, entre d’altres.

Sàmper va demanar dijous que el Parlament faci una revisió “urgent” del model d’ordre públic de Catalunya. Va reconèixer que “no es pot permetre ni tornar a passar” que una manifestació del segle XXI acabi amb una persona perdent un ull. El conseller va opinar que és en el marc del Parlament on s’ha de fer el debat sobre el model que convé a Catalunya i ho va situar en la propera legislatura. En aquest sentit, va recordar que ja es va fer en el cas de les pilotes de goma.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut