Edició 2354

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de gener del 2025
Edició 2354

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de gener del 2025

‘Surveilled’, el documental d’HBO que exposa les vergonyes de l’Estat espanyol a partir del ‘Catalangate’

El film posa llum a l'opac cas d'espionatge al moviment independentista protagonitzat per l'Estat espanyol i pel qual ningú encara ha assumit responsabilitats

|

- Publicitat -

La plataforma HBO Max ha estrenat en exclusiva el documental ‘Surveilled’, el qual deixa en molt mal lloc l’Estat espanyol en exposar al món les pràctiques antidemocràtiques que du a terme per erradicar l’independentisme català i qualsevol forma de dissidència política que amenaci Espanya. El documental, produït pel prestigiós periodista Ronan Farrow i dirigit pels reconeguts Matthew O’Neill i Perri Peltz, aprofundeix en el cas d’espionatge del Catalangate destapat per Citizen Lab i mostra la cruesa amb què l’Estat va abusar de centenars de càrrecs i líders polítics, activistes, periodistes i ciutadans en espiar el seu telèfon mòbil.

Publicitat

El film exposa alguns dels moments en què les víctimes són informades de l’espionatge, però també testimonis clau que avisen del perill que corre la democràcia i la dissidència política en forma d’independentisme. ‘Surveilled’ se situa en el moment en què s’adverteix l’espionatge comès per part de l’Estat espanyol a dirigents, membres i simpatitzants del moviment independentista. Concretament, quan el juny del 2020 l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé va confirmar les seves sospites que estava sent víctima d’espionatge a través del telèfon mòbil. Li ho va confirmar el centre de recerca de la Universitat de Toronto Citizen Lab.

A partir d’aquí, les víctimes d’espionatge per part de l’Estat espanyol van començar a créixer fins a superar la seixantena, i totes amb el factor comú d’haver-se relacionat i haver col·laborat amb la causa independentista. El film retrata l’espionatge d’Estat com l‘abús de poder i de força envers la ciutadania que és, i mostra fins a quin punt es recorre a la vigilància i la repressió política per acabar amb l’oposició i la dissidència.

També inclou el testimoni d’un antic treballador de l’empresa propietària de Pegasus, el programari espia: NSO Group. L’empresa israeliana justifica el comerç d’aquest programari amb el fet que “Pegasus és una eina útil per als estats per a combatre el crim organitzat, el terrorisme o la pedofília“; tanmateix, també afirma que no pot controlar que els estats no en facin un mal ús, de manera que es renta les mans de qualsevol responsabilitat. L’empresa ven el programari entre els deu i els cent milions d’euros, segons el país, però no especifica si mai ha retirat la llicència a aquells que fan un mal ús del programa.

Et pot interessar  Un jutjat de Barcelona demana a Israel i Luxemburg informació sobre l’espionatge amb Pegasus a exdirigents de la CUP

L’antic treballador d’NSO Group, que apareix de forma anònima, explica que en va plegar per qüestions morals després de saber que el règim saudita havia espiat amb Pegasus el dissident i periodista Jamal Khaixoggi per a assassinar-lo. L’extreballador, en ser preguntat per quins països europeus han comprat el programari, el primer que diu és Espanya. Finalment, assegura que NSO Group és conscient que els països compradors abusen de Pegasus per perseguir la dissidència.

El Catalangate, el cas de repressió política pel qual ningú ha assumit responsabilitats

Cal recordar que, quan la Ministra de Defensa Margarita Robles va adreçar la qüestió de l’espionatge al moviment independentista, va justificar la vulneració del dret fonamental a la intimitat argumentant, en essència, que a Catalunya es va “vulnerar” la Constitució l’any 2017, quan “algú” va declarar la independència. A més a més, va assegurar que hi va haver dirigents del procés que, presumptament, van tenir vincles amb Rússia; un fet que la justícia ha desmentit aquest mateix dimarts en demanar l’arxivament de dues peces del cas ‘Volhov’ per falta de proves

Des que va esclatar l’escàndol l’any 2022, tanmateix, no s’ha produït cap avenç important. En l’àmbit judicial, el Govern espanyol no s’ha molestat a exigir responsabilitats ni tampoc se n’ha determinat cap. Les víctimes no han rebut resposta, ni política ni judicial.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut