La Mesa del Congrés es constitueix en tres dies, el pròxim 17 d’agost, i de moment encara no hi ha res tancat. Després que els resultats de les eleccions generals del 23-J donessin als partits independentistes catalans la clau de la governabilitat espanyola, tots els grups s’han llançat a negociar per tractar d’arribar a un acord que, en el cas dels grups progressistes, busca sumar una majoria àmplia que eviti la repetició de les eleccions. Davant aquest escenari, Sumar, la quarta força política liderada per Yolanda Díaz, demana actuar “amb la màxima discreció i determinació” perquè les converses amb Junts “puguin arribar a bon port”.
La nova portaveu parlamentària de Sumar, Marta Lois, després de recollir aquest dilluns, 14 d’agost, l’acta de diputada, ha expressat la seva “preocupació” perquè hi hagi un ” soroll innecessari” que “dificulti” l’entesa amb formacions com Junts per Catalunya, amb qui assegura que estan parlant. Des de Junts hi ha hermetisme total; tal com ha defensat el president a l’exili Carles Puigdemont, la seva formació no negocia “a través de declaracions públiques”.
Lois ha insistit que estan “treballant” perquè hi hagi un acord per a la Mesa que “representi el que la gent ha votat, que sigui una Mesa progressista”: “Estem treballant en això. És molt important que les converses quedin en el marge de la discreció, però estem parlant amb tots els grups, també amb Junts”. A la vegada, ha avisat que els preocupa que “pugui haver-hi grups polítics que mantinguin un cert soroll innecessari” que dificulti tant les negociacions com l’entesa.
Pel que fa a la proposta de Coalició Canària perquè el PNB presideixi el Congrés, i en la mateixa línia que el PSOE, Lois ha refredat la possibilitat i ha apuntat que la configuració de la Mesa ha d’anar en relació amb el “pes electoral” de cada formació.
Blocs empatats
La sessió de constitució del Congrés dels Diputats tindrà lloc aquest dijous a les 10 hores. Els blocs conservador i progressista hi arriben empatats. Sobre el paper, el PSOE i Sumar en tindrien quatre representants, i el PP i Vox quatre més. El novè membre, que es disputarà amb la presidència del Congrés, farà decantar la balança. La presidència s’elegeix en primera votació per majoria absoluta o, en segona volta, per majoria simple entre els dos candidats més votats.
El PP, Vox i UPN sumen 171 diputats, els mateixos que el PSOE, Sumar, EH Bildu, el PNB, el BNG i també ERC. En aquest escenari, els 7 vots de Junts per Catalunya, així com el de Coalició Canària, seran determinants.