Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

Somescola exigeix al Govern que es deixi de mirar el melic amb la nova llei lingüística

|

- Publicitat -

La plataforma Somescola ha exigit al Govern de Pere Aragonès que pacti amb “l’àmbit social” la nova llei de política lingüística. A parer de l’entitat, qualsevol acord que afecti “substancialment” l’escola en català ha de comptar “necessàriament” amb un consens “ampli” en l’àmbit polític però també en el social. Per això, i aprofitant que la tramitació d’urgència de la proposta s’ha aturat -després que Junts per Catalunya decidís retirar-hi el seu suport per la polèmica que havia generat el projecte-, Somescola reclama que “s’obri un espai de diàleg honest” amb l’entitat per consensuar els canvis. En aquest sentit, la plataforma reclama “garanties clares per blindar el català com a llengua vehicular i vertebradora del sistema educatiu”.

Publicitat

Un altre punt que exigeix la plataforma és que el Departament d’Educació doni “instruccions clares i comunes” a tots els centres educatius de Catalunya per a l’elaboració dels projectes lingüístics, de tal manera que es pugui “garantir” que tot l’alumnat de Catalunya té “accés a l’aprenentatge i l’ús del català” independentment de l’origen, la llengua familiar o la situació social. A més, li reclama que garanteixi “la no segregació” de l’alumnat dins dels centres ni entre els centres educatius.

Alhora exigeix al Departament d’Educació que ofereixi als equips directius i docents “seguretat i protecció jurídica” per reforçar l’escola en català i els projectes lingüístics “enfront de les intromissions judicials i instrumentalitzacions polítiques”.

A més també demana que s’augmentin els recursos destinats a “millorar la qualitat de l’escola catalana” i a avançar en el coneixement i l’ús del català a l’escola, i que s’actuï també “més enllà de l’àmbit de l’escola” per “revertir els retrocessos dels darrers anys” i caminar cap a una “plena normalització del català”.

Finalment, Somescola exigeix als tribunals que “aturin la intromissió” en l’escola catalana i en la política lingüística del país, i al govern de l’estat espanyol i als partits que li donen suport que “respectin aquest gran consens de país”.

El Parlament pressiona

El Parlament ha aprovat el punt d’una moció dels comuns que insta el Govern a establir un diàleg “efectiu i permanent” amb la comunitat educativa, per tal d’aplicar mitjançant acords consensuats les mesures i innovacions que afectin al sistema educatiu català. Tots els grups hi han votat a favor, durant el ple d’aquest dijous, tret de Cs, que s’ha abstingut. D’altra banda, la cambra també ha avalat un altre punt que demana que l’executiu assumeixi el cost de les extraescolars en horari lectiu de les tardes de setembre. Aquest apartat ha estat aprovat per unanimitat de tots els grups parlamentaris.

D’altra banda, el Parlament també ha aprovat un altre apartat del text dels comuns que insta el Govern a estabilitzar el professorat interí reduint la temporalitat, amb un calendari “clar” de concurs de mèrits i oposicions, acordat amb la comunitat d’acord amb la llei de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l’ocupació pública, i que ha de finalitzar abans del 31 de desembre de 2024. En Comú Podem ha acceptat una esmena conjunta d’ERC i Junts. Tots els grups hi han votat a favor, menys la CUP que ho ha fet en contra.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut