El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha reclamat aquest dissabte als comuns que pressionin el govern espanyol on són membres perquè suprimeixi el vot pregat pels ciutadans que són a l’exterior. Després que divendres el Parlament aprovés una petició per demanar un “sistema més àgil” amb el vot favorable d’En Comú Podem i el ‘no’ dels socialistes, Solé ha recordat que “tant el PSOE com Podem incorporaven al seu programa electoral la derogació del vot pregat, un sistema anacrònic que resulta un fre per a l’exercici del dret a vot”. Segons Exteriors, la participació a les eleccions des que cal demanar el vot des de l’estranger ha caigut gairebé a la meitat.
“No s’entén que el PSC s’oposi al Parlament a demanar la supressió del vot pregat”, ha afirmat Solé, que ha criticat que “no té cap sentit haver de pregar per exercir un dret fonamental”.
El vot pregat es va implementar l’any 2011 arran d’una reforma de la legislació de l’Estat i implica la necessitat de demanar el dret a vot a l’autoritat electoral. La mitjana de participació a les eleccions des de l’exterior era de mitjana entre el 1999 i el 2011 del 17,83% i des de l’aplicació d’aquest sistema ha caigut de mitjana al 8,47%.
Exteriors indica que els retards en la recepció de la documentació electoral i les oficines consulars, les limitacions de les oficines o el poc marge de temps real en totes les fases del procediment “són algunes de les problemàtiques afegides que ha suposat la introducció d’aquest sistema de vot”.