L’AMB i el Consorci del Parc Natural de Collserola han organitzat un acte per presentar el PEPNat i conèixer, visualitzar i explicar la transformació que suposa el nou plantejament territorial. Es tracta del pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), que s’estava treballant des del desembre del 2012 i es va aprovar el passat 7 d’abril de 2021.
Els principals plantejaments i objectius del PEPNat estan basats en dos eixos fonamentals: la preservació de la biodiversitat i la potenciació dels serveis ecosistèmics en el marc d’una gestió dinàmica i adaptativa per garantir el compliment dels objectius bàsics de la declaració del Parc Natural. Entre les diferents propostes, hi ha la delimitació d’àrees prioritàries per a l’agricultura, el manteniment i creació de mosaics agroforestals o la identificació d’àrees d’especial significació com basses, pantans o pedreres.
D’altra banda, i fent referència a les propostes concretes per a potenciar la biodiversitat, el Pla es planteja un manteniment i creació de mosaics agroforestals i zones d’ecotò; la delimitació d’àrees prioritàries per a l’agricultura; la promoció i recuperació d’espais oberts i agrícoles a partir de la gestió de finques abandonades; increment de la protecció natural dels cursos fluvials; identificació d’àrees d’especial significació.
El director gerent del consorci del Parc Natural de Collserola, Raimón Roda, ha afirmat que “el potencial que marca el PEPNat en activitats agrícoles és assolir les 400 hectàrees per dur a terme aquesta activitat. A més, també es vol augmentar el nombre de persones que es dediquen a l’activitat agrícola per assolir les condicions perquè aquesta es continuï desenvolupant dins el territori”.
Superar la fragmentació territorial
Amb relació a la connectivitat, el PEPNat estableix projectes estratègics de millora de les infraestructures existents, com els passos de fauna, o la neteja i desmantellament d’estructures existents, com la retirada de vegetació a la llera de rieres o l’eliminació d’obstacles.
“Per preservar la biodiversitat i els valors del parc és important fer-ho tenint en compte la connectivitat ecològica, interrelacionant els espais naturals de l’àrea metropolitana.