El Comitè d’Afers Jurídics del Parlament Europeu vota aquesta setmana el suplicatori contra els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Primer hauran de debatre aquesta tarda l’informe del ponent del cas, l’ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, quan encara cou el malestar a la cambra per la seva filtració, tot i la confidencialitat que envolta el procediment. La proposta que posarà sobre la taula és aixecar la immunitat dels tres independentistes. L’endemà del debat votaran el text i, sigui quin sigui el resultat, passarà a mans del pròxim ple de l’Eurocambra que prendrà una decisió final al respecte.
Fa un any que el Tribunal Suprem va demanar al Parlament Europeu l’aixecament de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí per poder reactivar les euroordres del cas de l’1-O. Tots tres volen que l’Eurocambra els hi mantingui la protecció parlamentària i a mitjans de gener van al·legar a les audiències del Comitè d’Afers Jurídics que la causa de l’1-O és una “persecució política”, que el Suprem no té competències i que hi ha “irregularitats” en el procediment del suplicatori.
En aquest sentit, el vicepresident del Parlament en funcions, Josep Costa, ha assegurat en una piulada que aquesta és “la batalla més gran que hem afrontat fins ara”, i ha avisat que malgrat la repressió espanyola creu que ha guanyat, “això acaba de començar”.
El suplicatori dels eurodiputats és la batalla més gran que hem afrontat fins ara. És la confrontació directa entre la repressió espanyola i la democràcia europea. Pensen que ho tenen guanyat, i és normal, perquè s’han apoderat literalment del Comitè. Però això acaba de començar.
— Josep Costa🎗 (@josepcosta) February 22, 2021
Tràmits finals en comitè
Aquesta setmana el suplicatori entra en la recta final amb la primera votació al Comitè d’Afers Jurídics. Abans, els seus membres debatran dilluns el cas dels independentistes i la proposta del ponent per retirar la seva immunitat. D’aquesta trobada no s’espera cap decisió en concret, simplement un intercanvi d’opinions entre els eurodiputats sobre l’informe.
El dimarts es votarà el text. Dels 25 membres que formen el Comitè d’Afers Jurídics i que votaran, fins a 5 són eurodiputats espanyols: Adrián Vázquez (Cs), Ibán García del Blanco (PSOE), Marcos Ros (PSOE), Esteban González Pons (PP) i Javier Zarzalejos (PP).
Entre populars, liberals i socialistes europeu sumen un total de 16 vots, suficients per aprovar la proposta de Dzhambazki. Es podrà saber el resultat de la votació, però no què ha votat cada eurodiputat, si no ho volen revelar.
Si voten a favor de l’informe de Dzhambazki, l’Eurocambra haurà de votar a favor o en contra d’aixecar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí. En canvi, si el comitè tomba la proposta, el ple de la cambra haurà de votar a favor o en contra de mantenir la protecció dels tres independentistes. En cap cas el suplicatori es pot quedar encallat al comitè.
Votació final al març
Per tant, passarà a mans del ple del Parlament Europeu previst per la setmana del 8 de març. Els 705 eurodiputats que conformen la cambra hauran de prendre una decisió final sobre el suplicatori.
Tenint en compte que el Parlament Europeu està controlat per populars, socialistes i liberals, serà difícil per a Puigdemont, Comín i Ponsatí convèncer una majoria suficient de la cambra per retenir la immunitat. De totes maneres, el PSOE encara no ha revelat quin serà el sentit del seu vot, si bé insisteix en “el respecte a l’estat de dret”.
Mantindran l’escó
Sigui quin sigui el desenllaç del suplicatori, Puigdemont, Comín i Ponsatí podran continuar exercint com a eurodiputats mentre no tinguin una condemna ferma. Si perden la immunitat, la justícia belga podrà reactivar les euroordres i decidir si els extradeix a Espanya.
Els tres independentistes afronten tranquils aquesta nova batalla judicial perquè l’exconseller Lluís Puig ja l’ha guanyat. Els tribunals belgues van denegar l’entrega en considerar que existeix el risc de vulneració de la seva presumpció d’innocència i del dret al jutge natural.