La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, és jutjada aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la seva implicació en l’organització del referèndum de l’1-O. A les portes del TSJC, Serret ha afirmat que compareix davant el jutge “amb el màxim de serenitat, la consciència molt tranquil·la, i la clara voluntat de confrontar amb qui està reprimint el moviment independentista i articulant l’estratègia per a criminalitzar un projecte molt legítim de república catalana”.
Serret té el “ferm convenciment que s’està davant d’un conflicte polític, d’arrels democràtiques”, la solució del qual “serà sempre política i a través de la política, la negociació i solucions democràtiques”. En aquest sentit, la consellera continua defensant “l’amnistia i el dret a l’autodeterminació amb un referèndum que pugui reconèixer aquesta sobirania de la ciutadania de Catalunya”. “La solució no serà mai als jutjats”, ha sentenciat.
La consellera també s’ha mostrat convençuda que el que va fer al Govern que va organitzar l’1-O no té cap conseqüència penal. “Respondre i actuar per donar resposta a un mandat democràtic, i organitzar un referèndum no és cap delicte; al contrari”, ha conclòs.
Sobre el retorn de Clara Ponsatí ahir dimarts, 28 de març, així com per la seva decisió de no comparèixer al jutjat, a diferència de la mateixa Serret, que sí que ho va fer quan va tornar de l’exili, l’actual consellera d’Acció Exterior ha assegurat estar “contenta” de la tornada de Ponsatí, tot afegint que”respecta plenament les estratègies de defensa de cada represaliat”. “Tenim una actitud sempre de solidaritat plena, estem confrontant una mateixa repressió. Em refermo en l’estratègia jurídica que em va permetre tornar i en l’estratègia política que estem defensant per un conflicte polític trobi les solucions en la negociació, la política i les solucions netament democràtiques”, ha dit.