El president a l’exili Carles Puigdemont, i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí encaren aquest divendres, 25 de novembre, la segona i última vista clau perquè el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) decideixi sobre la immunitat parlamentària dels tres eurodiputats.
La vista d’aquest divendres resultarà decisòria pels tres eurodiputats de Junts, que esperen que el TGUE sentenciï a favor seu i de la immunitat, tot clarificant que en tenen també a Espanya. Les defenses dels polítics independentistes se centren a demostrar que el Parlament Europeu no va defensar la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí davant les euroordres emeses pel jutge Pablo Llarena quan ja eren eurodiputats i gaudien d’immunitat, així com a demostrar que els suplicatoris posteriors aprovats per l’Eurocambra es van tramitar de forma irregular.
Així, després de la sessió d’ahir, en què s’analitzaven les demandes dels polítics contra l’aleshores president de l’Eurocambra, David Sassoli, perquè els va rebutjar la immunitat, avui és el torn que el tribunal analitzi la pretensió de tots tres d’anul·lar la decisió del Parlament Europeu d’accedir al suplicatori demanat per Llarena. Segons la defensa dels eurodiputats catalans exiliats, el Parlament Europeu també ha de respondre si mai abans havia aixecat la immunitat a membres de la cambra en circumstàncies similars; la mateixa defensa ha recopilat més de 180 suplicatoris des dels anys 70 al Parlament Europeu i no han trobat precedents semblants, segons informa l’ACN.
Un altre objectiu de la defensa és ampliar la seva immunitat dins d’Espanya, ja que el Tribunal Suprem no pot distingir segons l’origen dels eurodiputats, i els tres tenen immunitat a tota la Unió Europea excepte a l’Estat espanyol, on tenen una ordre de detenció vigent.
En cas que el TGUE doni la raó a Puigdemont, Comín i Ponsatí, aquests aleshores podran presentar un recurs al Parlament Europeu, ja que Espanya és una part adherida o subordinada a l’Eurocambra. Per contra, en el supòsit que el TGUE es posicioni amb el Parlament Europeu, la defensa dels independentistes assegura que les mesures cautelars que mantenen la immunitat seguirien vigents, i que presentaria recurs davant del TJUE, cosa que allargaria el procediment bastants mesos més.
La previsió, segons l’ACN, és que la sentència surti a tot tardar a principis de març, però es pot veure condicionada per una altra causa que afecta els independentistes, la decisió del TJUE sobre les prejudicials presentades per Llarena, la qual podria donar els criteris a seguir per la justícia belga sobre les euroordres. Alhora, el Parlament Europeu podria iniciar altre cop el procediment suplicatori contra tots tres.