Edició 2254

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de setembre del 2024
Edició 2254

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de setembre del 2024

Satse urgeix Pané a implementar les millores laborals de l’ICS abans de 2025

El sindicat d’infermeria reclama incrementar la despesa en salut fins al 7% del PIB

|

- Publicitat -

El sindicat d’infermeria Satse ha instat aquest divendres a la consellera de Salut, Olga Pané, a “complir amb urgència” les millores laborals recollides al tercer acord laboral de l’ICS, signat l’any passat, i a implementar-les abans de finalitzar el 2024. “Aquest acord preveu una reducció significativa de la jornada laboral i un augment de les retribucions dels professionals sanitaris, dos elements clau per evitar la fuga de talent i garantir la retenció d’infermeres, llevadores i fisioterapeutes a Catalunya”, diu Satse.

Publicitat

En la seva primera compareixença davant la comissió de Salut del Parlament de Catalunya, Pané va anunciar dimecres la seva intenció d’incrementar el finançament de la salut pública fins al 7% del Producte Interior Brut (PIB), una proposta que des de Satse consideren necessària i que fa temps que reclamen. En l’actualitat, el finançament sanitari es manté en un 5,7% del PIB, la segona xifra més baixa de tot l’Estat espanyol i “clarament insuficient” per fer front a les necessitats reals del sistema de salut.

“A més de les millores laborals, és imprescindible destinar part d’aquest augment pressupostari a harmonitzar els dos sectors sanitaris del nostre territori, l’ICS i el Siscat”, ha subratllat el sindicat. “No podem permetre desigualtats en les condicions laborals i professionals entre els treballadors d’un sistema públic i els del sistema concertat, ni tampoc en l’atenció que reben els pacients”, ha afegit el sindicat.

Potenciar la prevenció

D’altra banda, Pané va destacar que una de les seves prioritats serà potenciar l’atenció primària, un enfocament que Satse acull positivament. El sindicat considera que l’impuls de la primària és essencial per a la prevenció i l’educació per a la salut, i ha proposat a la consellera que Catalunya sigui pionera a l’Estat en la implantació de la figura de la infermera escolar. “La integració d’infermeres escolars dins les plantilles dels centres educatius públics contribuiria a millorar la salut dels infants i joves, i seria una eina per la detecció precoç de problemes de salut, l’educació sanitària i la prevenció”, diu el sindicat.

Evitar la sobrecàrrega

A més, Satse també ha reiterat la necessitat de potenciar l’estabilitat de les plantilles, i invertir en augmentar el nombre de professionals, assegurant un màxim de pacients per infermera per evitar la sobrecàrrega i assegurar una atenció de qualitat. A nivell estatal, Satse ha impulsat l’anomenada llei del pacient, una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que fixaria aquest màxim de pacients per infermera. Tot i que la tramitació de la llei està actualment aturada i és d’àmbit estatal, demanen a la consellera que promogui en tot el que sigui possible la seva aprovació per protegir tant professionals com pacients.

“Des del Sindicat d’Infermeria, oferim la nostra col·laboració per continuar negociant millores laborals i seguir avançant en la qualitat de l’atenció sanitària a Catalunya”, conclou el comunicat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut