Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Sánchez vol tornar als temps de l’estatut per “reprendre el diàleg” amb Catalunya

|

- Publicitat -
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha situat aquest dissabte la resolució del conflicte a Catalunya com una de les línies bàsiques de l’actuació del seu executiu, que apostarà –ha dit- per “recomençar” des del punt en què es va iniciar el greuge i “reprendre la senda de la política deixant enrere la judicialització del conflicte”. “Tots sabem que cal un diàleg que ha de partir del reconeixement de l’altre i de les seves raons”, ha dit, i que aquest diàleg ha de ser “dins de la llei” però que “amb la llei no n’hi ha prou”. “Obrim un diàleg honest emparat per la seguretat que atorga el nostre marc legal”, ha assegurat, a l’entorn “d’una Espanya diversa” perquè malgrat que el problema no es resoldrà ràpid, “la coalició progressista treballarà amb paciència i constància” per fer-ho possible.
La qüestió catalana ha estat un dels principals eixos del discurs del candidat, que ja ha obert el debat defensant l’acord amb ERC: “No es trencarà Espanya ni la Constitució, sinó el bloqueig al govern elegit pels espanyols”, ha sentenciat en resposta a les crítiques que ha rebut per part de les formacions de la dreta.

Sánchez, que prèviament ha estat aplaudit pel seu grup i pel de Podem (amb tots els diputats drets) quan ha pujat a la tribuna, ha afirmat que aquesta investidura s’obre “un nou temps a Espanya on tots estem cridats a participar”.

Publicitat

Per aquest motiu ha afirmat que el seu executiu de coalició “governarà amb una mirada progressista, amb acords amplis i transversals en qüestions d’Estat” i buscarà “reduir mitjançant la política i el diàleg les tensions per començar a superar el conflicte polític català”.

“Cal tornar a la política un conflicte polític”

En aquest marc, Sánchez ha admès que un “sector ampli” de la societat catalana sent “un sentiment de greuge” i ha afirmat que el seu executiu aposta per la cohesió territorial i “per tornar a la política un conflicte que és de naturalesa política”.
“Aquesta és una crisi heretada que assumim amb tota lleialtat constitucional”, ha dit, però “cal reprendre l’única via possible, que és la política, la del diàleg, la negociació i el pacte emparada per la Constitució”, perquè “portem massa temps acumulant greuges, de querelles estèrils”.

“Obrim un diàleg honest” per “recomençar”

Segons el candidat a la presidència del govern espanyol, aquesta aposta pel diàleg és clara: “Obrim un diàleg honest emparat per la seguretat que atorga el nostre marc legal per “recomençar” i “reprendre el diàleg polític en el moment en què els camins es van separar i les raons i arguments es van deixar d’escoltar”. En definitiva, ha dit “reprendre la senda de la política deixant enrere la judicialització del conflicte”.

Et pot interessar  El rei espanyol estreny llaços amb l’ultradreta aprofitant la desgràcia del País Valencià

El PSOE, “un partit espanyol”

El president espanyol, que ha agraït el suport a la ciutadania, també ha defensat la seva formació de les critiques de la dreta. Ha definit el PSOE com un partit “que no defalleix” i que ha encarat “totes les situacions amb ànim de superació”. “El PSOE és com acredita la seva història un partit espanyol format per compatriotes” que “contribueix a millorar la vida de la nostra societat”. Per això ha demanat a les forces de la dreta “respecte” perquè “el respecte a la pluralitat és el mecanisme essencial de la democràcia”.

Serà “un govern unit”

Sánchez, que ha fet referència a les “travetes de la dreta” a la constitució d’aquest govern, ha recordat que els espanyols han votat reiteradament el PSOE perquè encapçali l’executiu espanyol, i ha defensat l’acord amb Podem amb el govern de coalició, perquè malgrat que hagués preferit un govern en solitari –ha recordat- s’ha assegurat “el principi de cohesió i d’idoneïtat”. “Vam acordar unir les nostres forces en una coalició progressista que funcionarà com un govern unit”.

Derogació de la Llei mordassa

Sánchez ha desgranat les prioritats del seu executiu en justícia social i en la recuperació de drets democràtics. La seva, ha dit, és una noció de la llibertat “incompatible amb la Llei mordassa” i que rebutja qualsevol abús dels poders públics. Per això ha defensat “mecanismes estrictes de control”.

Defensa del “diàleg” entre blocs i del “cordó sanitari”

Sánchez ha defensat que el seu govern tindrà una actitud positiva de cara “a tots els espanyols, siguin les que siguin les seves idees i votin el que votin”. En aquest sentit, ha garantit que actuarà, sobretot, amb “diàleg” perquè “la política no pot ser el tap d’un país que reclama avançar”. A més, ha demanat a les dretes que “reconeguin el mandat democràtic de les urnes i no neguin la legitimitat” del pacte que ha fet amb les esquerres, nacionalistes i independentistes. “Seria un error”, ha dit.

De la mateixa manera, ha reclamat aprofitar la dinàmica de diàleg que diu que ara comença per a tancar grans pactes. “La ciutadania podria arribar a entendre que no arribem a acords però mai que no ho intentem. Justament perquè partim de punts distants, necessitem més que mai el diàleg”, ha sentenciat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut