Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Sánchez promet als col·lectius i representants del sector que “no pararà fins a resoldre el problema de l’habitatge”

El Ministeri d'Habitatge i els representants del sector es veuran cada sis mesos i activaran nous grups de treball

|

- Publicitat -

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès aquest dimarts a la trentena de representants dels col·lectius i sectors de l’habitatge amb qui s’ha reunit a la Moncloa que el seu govern “no pararà fins a veure resolt el problema de l’habitatge” i “mobilitzarà tots els recursos i eines necessàries per consolidar el dret a l’habitatge com a cinquè pilar de l’Estat del benestar”. Així ho ha apuntat en roda de premsa la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, que ha assegurat que totes les parts han acordat celebrar reunions semestrals i que en les pròximes setmanes es posaran en marxa grups de treball entre els col·lectius i representants del sector i el seu ministeri per avançar en les propostes que hi ha sobre la taula.

Publicitat

Segons Rodríguez, Sánchez s’ha compromès a desplegar “la regulació que sigui necessària” i “el finançament que calgui”, a més d’abordar la fiscalitat, perquè l’Estat disposi d’un parc d’habitatge públic semblant al que hi ha a altres països que destensi el mercat privat i que doni resposta al que el govern espanyol entén que és una “emergència social”.

Són qüestions que els grups de treball abordaran en els pròxims mesos i que Sánchez vol portar també a la Conferència de Presidents que se celebrarà a Cantàbria al desembre.

Durant la trobada s’han abordat algunes mesures de l’executiu que passen per ajudes directes als joves i la regulació per evitar el frau en casos com el dels contractes de temporada.

La ministra ha afirmat que ha estat una reunió “molt positiva” on totes les parts han fet balanç de la llei del sòl que es troba en tramitació parlamentària i l’agilització de la posada a disposició de més de 4.000 milions d’euros per a la promoció del parc d’habitatge.

En aquest marc, Rodríguez ha celebrat la “clara disposició” de tots els representants del sector de l’habitatge a la “col·laboració”. “Tots han manifestat que volen estar en la solució i contribuir amb el govern en el que nosaltres hem denominat ‘aliança de país'”, ha dit.

Resposta als socis

Rodríguez compareixerà aquest dimecres al Congrés dels Diputats per explicar les seves polítiques en habitatge. Ho farà en un clima de retrets dels socis del seu executiu. Sumar, la plataforma de Yolanda Díaz, reclama que l’executiu retiri les ajudes públiques a les comunitats que no compleixin la llei d’habitatge. Podem vol una rebaixa del 40% de tots els lloguers, i ERC ha registrat de nou la proposició de llei de regulació de lloguers de temporada que va decaure amb el ‘no’ del PP, Vox i Junts.

Et pot interessar  L’habitatge a Catalunya: sis lleis i sentències del Constitucional, una desena de decrets i un problema sense resoldre

La ministra d’Habitatge ha afirmat que la seva voluntat és aplicar la llei d’Habitatge, fer una crida al compliment per part de les comunitats autònomes i adoptar mesures excepcionals per part del govern d’Espanya, a més del disseny d’un nou pla estatal d’Habitatge. Segons Rodríguez, es busca “un clima de col·laboració, d’oferiment i de recerca compartida de solucions”.

Una trentena d’assistents

A la reunió hi ha assistit l’Associació de Promotors i Constructors d’Espanya (APCE) i la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), així com l’Associació Espanyola de Gestors Públics d’Habitatge i Sòl (AVS) i la Confederació de Cooperatives d’Habitatges d’Espanya (CONCOVI), que tenen un paper destacat en la gestió d’habitatges públics i cooperatius.

En l’àmbit bancari, també l’Associació Espanyola de la Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis i Banca (Cecabank), així com l’Associació Nacional d’Empreses de Rehabilitació i Reforma (ANERR), que promou la rehabilitació i reforma d’edificis.

A més, també entitats com la Federació de Cooperatives d’Habitatges a Catalunya, l’Associació de Gestores d’Habitatge i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que treballen per garantir un accés just i equitatiu a l’habitatge, amb el suport d’altres organitzacions com Hogar Sí, Provivienda, i la Plataforma Tercer Sector.

Per part dels professionals del sector, el Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), el Consell General de l’Arquitectura Tècnica d’Espanya (CGATE), i la Conferència d’Escoles d’Arquitectura d’Espanya, a més d’UGT, CCOO, i el Consell de la Joventut d’Espanya.

El Sindicat de Llogateres no hi assisteix

El Sindicat de Llogateres ha rebutjat reunir-se amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè a la mateixa trobada s’ha convidat a la patronal immobiliària. “No farem cap foto amb la patronal immobiliària perquè no podem esperar cap solució dels culpables del problema”, ha afirmat el Sindicat en un comunicat. Per a l’organització, la proposta de reunió demostra que Sánchez “ha fet oïdes sordes” al missatge de les manifestacions a Madrid, València i Alacant. D’altra banda, ha demanat la dimissió de la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez.

Rodríguez resta importància a l’absència del Sindicat de Llogateres

La ministra d’Habitatge ha afirmat que malgrat aquesta absència, “la societat espanyola ha estat molt representada” en aquesta trobada. “Em permetran que el que valori en aquest moment és la implicació i el compromís dels qui participen amb voluntat a resoldre aquest problema”, ha afirmat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut