El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha plantejat al Consell Europeu que la propera cimera de la Unió per la Mediterrània a Barcelona, prevista pel 27 de novembre, pot ser una “bona oportunitat” per treballar per buscar solucions al conflicte entre Israel i Palestina. En una compareixença després de la reunió de caps d’estat i de govern de la UE, Sánchez ha dit que en aquest fòrum “Israel i Palestina s’asseuen en igualtat de condicions”, de manera que es pot “aprofitar” com a “plataforma per rellançar el diàleg euroàrab”. Sánchez ha reiterat durant el seu discurs que la solució al conflicte passa “forçosament” per crear dos estats i oferir un “horitzó d’esperança” als palestins.
Segons Sánchez, és “fonamental” que la Unió Europea es mantingui “coordinada i unida” en la seva resposta al conflicte entre Israel i Hamàs, ja que és una qüestió “d’importància vital” per a la seguretat europea.
En la compareixença, el president espanyol en funcions ha reiterat la condemna del govern espanyol als atacs de Hamàs i ha exigit la “llibertat immediata” de tots els ostatges, inclòs el basc Iván Illarramendi.
Sánchez també ha advertit Israel que, si bé té el dret a defensar-se, ho ha de fer amb un respecte “estricte” del dret internacional humanitari.
“Israel ha de garantir en tot moment l’accés de l’ajuda humanitària a Gaza i la protecció de la població civil”, ha dit el president espanyol.
El líder socialista ha anunciat, també, que Espanya augmentarà en 4 milions d’euros l’ajuda humanitària a Palestina fins a finals d’any, situant el total dels ajuts en prop de 21,5 milions d’euros, un 30% més que el 2022.
“El conflicte no es resoldrà per sí sol”, ha advertit Sánchez, remarcant que si ara la prioritat “absoluta” és oferir solucions humanitàries als ciutadans de Gaza, a “mig termini” caldrà posar les bases per a una “pau justa i duradora”.
“La pau passa forçosament per la solució dels dos estats, Israel i Palestina, que puguin coexistir en pau”, ha dit, lamentant que el conflicte està enquistat des de fa dècades i ha generat “massa dolor i desesperació durant massa temps”.