Edició 2224

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de agost del 2024
Edició 2224

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de agost del 2024

Sánchez, Montero, Puentes i Albares finalment no hauran de comparèixer al Congrés

El PSOE se salva pels pèls en aconseguir majoria per tombar totes les iniciatives, malgrat el 'si' de Junts

|

- Publicitat -

La Diputació Permanent del Congrés ha rebutjat totes les peticions de compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, i d’alguns dels seus ministres, com la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, o el ministre de Transports, Óscar Puente, que havia demanat el PP. Malgrat que Junts ha votat a favor de les peticions de compareixença de Sánchez perquè expliqués les seves polítiques d’immigració o la situació de Puigdemont, així com de Montero pel finançament singular i Puente per Rodalies, finalment el PSOE i els seus socis han sumat majoria totes les votacions. Podem s’ha abstingut en una petició de compareixença de Sánchez sobre immigració, fet que ha provocat un empat que, en repetir-se, ha fet decaure la proposta.

Publicitat

El PP havia demanat que Sánchez comparegués en una sessió extraordinària del ple del Congrés per explicar la resposta del govern espanyol a “l’emergència migratòria”, i pel “frau electoral” a Veneçuela. També per explicar “les raons per les quals el pròfug de la justícia Carles Puigdemont va poder passejar-se el dia 8 d’agost per Barcelona, fins i tot celebrar un acte públic, sense que s’hagi procedit a la seva detenció, malgrat tenir una ordre d’arrest cursada pel Tribunal Suprem”.

Junts ha votat a favor de la proposta de compareixença sobre la immigració i sobre l’afer Puigdemont. La portaveu de la formació, Míriam Nogueras, ha recordat que no ho feia per la seva adscripció a cap bloc, sinó perquè calen explicacions del govern espanyol respecte a la seva política migratòria i sobre l’actuació dels jutges i del Tribunal Suprem, que “es neguen a aplicar una llei que s’ha aprovat al Congrés”, en referència a la llei d’amnistia.

Et pot interessar  Podemos reafirma les sospites que el PSOE va enganyar ERC amb el finançament

Les tres peticions de compareixença de Sánchez han caigut. S’ha produït un empat a 34 vots en la que feia referència a la immigració per l’abstenció del representant de Podem, així com, després, a la compareixença de Puente. Les votacions s’ha repetit i en produir-se tres empats la petició han decaigut.

Junts també ha votat a favor d’una altra petició del PP que reclamava que la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, comparegués davant el ple per explicar “el sistema de finançament singular i el secessionisme fiscal” que segons els termes de la petició del PP “ha acorat amb els seus socis de forma bilateral i fora del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú a canvi de presidir la Generalitat de Catalunya i seguir presidint el govern d’Espanya”.

Nogueras ha afirmat que el sentit del seu vot positiu: “Durant tres setmanes hem escoltat com ERC ha fet rodes de premsa i ha explicat que s’ha acordat un concert econòmic amb el PSOE, mentre que el PSOE diu que no hi ha concert econòmic, i per tant volem que ens expliquin que s’ha acordat i perquè s’ha investit el senyor Illa com a president”.

La petició ha caigut també, igual que la del ministre de Transports, Óscar Puente, que el PP volia que comparegués per explicar el “caos ferroviari que s’està produint aquest estiu a Espanya” o la del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, per Veneçuela.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut