El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts un pla per elevar la despesa en seguretat i defensa fins al 2% del PIB aquest any 2025, en compliment dels compromisos adquirits amb l’OTAN. La mesura suposarà una inversió addicional de 10.471 milions d’euros, que se sumaran als recursos ja previstos en aquesta àrea, i suposada a la vegada l’adhesió de l’Estat espanyol a l’escalada de les tensions i a l’alarmisme que advoca per la remilitarització. Sánchez ha justificat el moviment del seu govern suposadament progressista assegurant que han ideat el pla tenint en compte el context “canviant” del món; tanmateix, la mesura no se sotmetrà a votació al Congrés dels Diputats, ja que així ho permet la Constitució si no es produeix un canvi pressupostari. Tot plegat deixa a ERC i Junts en una situació compromesa, que mantenen el suport a un executiu que està determinat a augmentar la despesa en defensa, fet que implica destinar diners públics a la maquinària repressora que l’Estat mai ha dubtat a fer servir contra l’independentisme català.
El pla anunciat per Sánchez s’enviarà a Brussel·les i consta de cinc pilars: millora de les condicions laborals de l’exèrcit, desenvolupament d’un “escut digital”, compra d’armament i sistemes de defensa, reforç de les capacitats logístiques davant emergències climàtiques, i suport a les missions militars a l’exterior. Segons el govern espanyol, les inversions tindran també un retorn econòmic, amb una previsió de creació de 100.000 llocs de feina directes i indirectes, i un impacte estimat sobre el PIB d’entre 0,4 i 0,7 punts percentuals.
Sánchez ha assegurat que el pla es finançarà a través de reassignacions pressupostàries i fons europeus, evitant nous increments de despesa corrent. El president espanyol també ha anunciat que demanarà comparèixer al Congrés per explicar el pla, tot i que ha deixat clar que no se sotmetrà a votació perquè la Constitució ho permet mentre no s’alteri el marc pressupostari aprovat.
El pla se suma a un increment continuat de la inversió en defensa durant els darrers anys. El 2023, la despesa ja havia pujat fins a l’1,4% del PIB. Ara, el salt fins al 2% representa un canvi de nivell que afecta l’agenda política del govern i posa sobre la taula un debat sobre les prioritats pressupostàries i els compromisos internacionals d’Espanya, amb implicacions directes per als partits que sostenen la majoria parlamentària.