El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, confirma que amb la llei d’amnistia no s’acabarà de passar pàgina, tal com pretenia el PSOE. En una entrevista a la Cadena SER aquest dilluns, 4 de desembre, just després de la primera reunió entre Junts i el PSOE a Ginebra, Sánchez ha afirmat que l’amnistia suposa “posar el comptador a zero”, però no pas la “memòria”.
Preguntat sobre la reunió amb Junts, Sánchez ha afirmat que és “la primera de moltes reunions que tindrem dins i fora d’Espanya”. En aquesta línia, ha reconegut que li agradaria que Junts i ERC compartissin la mateixa taula de diàleg, o de negociació, amb el PSOE, així com la figura del mediador. Durant la reunió, Junts i PSOE van abordar “la metodologia de treball”, i van acordar la persona del verificador, el salvadoreny Francisco Galindo. D’altra banda, tot i que no ha especificat quan tindrà lloc la reunió amb ERC, el president sí que ha clarificat que el verificador “en principi no serà el mateix”.
Sánchez ha justificat que la negociació es dugui a terme fora de l’Estat pel fet que “algun dels actors no viuen a Espanya, sinó a Brussel·les”, en referència al president a l’exili Carles Puigdemont. No obstant això, ha reiterat que el seu govern actuarà sempre dins del marc de la Constitució, i “quan hi hagi acords es donaran a conèixer a l’opinió pública”.
Sánchez reconeix que l’amnistia no era la seva primera opció
Un cop més, Sánchez ha admès que l’amnistia no era la seva primera opció per resoldre el conflicte a Catalunya. “Jo no tenia pensat fer una amnistia com a següent pas, però el 23-J va propiciar un escenari que va fer que les forces adoptéssim aquesta decisió”.
Preguntat sobre la llei d’amnistia i la reacció que ha generat tant a l’àmbit judicial com a la dreta i extrema dreta espanyola, Sánchez s’ha mostrat “sorprès”, tot recordant que el govern de José María Aznar es va reunir en secret amb ETA a Suïssa “per resoldre una violència que danyava la nostra democràcia”.
“Aquest és un pas que enfortirà la democràcia espanyola. No ho veurem a curt termini, però sí a mitjà termini”, ha afirmat Sánchez, insistint que “el conjunt de la societat espanyola se’n beneficiarà”. La dreta, ha afirmat, utilitza “els mateixos arguments” que amb els indults, però ja no qüestiona els efectes benèfics d’aquella decisió per a l’estabilització.
Sánchez, tanmateix, ha volgut deixar clar que el govern espanyol continua ressentit amb Catalunya i el referèndum d’autodeterminació del 2017. Així, el president espanyol ha afirmat que l’amnistia “suposa posar el comptador a zero”, però “no és posar la memòria a zero”, insistint que “tots hem d’extreure lliçons” del que va passar. A parer de Sánchez, l’amnistia és una manera de “tornar al punt d’abans del 2017, on ens vam separar”