Edició 2293

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 04 de novembre del 2024
Edició 2293

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 04 de novembre del 2024

Sánchez anuncia que l’Estat aprovarà el reconeixement de Palestina el pròxim dimarts, 28 de maig

Diu que actua en aquesta direcció per "pau, justícia i coherència"

|

- Publicitat -

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que el Consell de Ministres del pròxim dimarts, 28 de maig, aprovarà el reconeixement de l’Estat de Palestina. Sánchez ha fet l’anunci durant la seva compareixença davant el ple del Congrés dels Diputats, on ha assegurat que actua en aquesta direcció per “coherència” i perquè cal “passar de les paraules a l’acció” i dir als milions de palestins que pateixen “que estem amb ells i hi ha esperança”, perquè “per molts murs que s’aixequin, pobles que es bombardegin i assentaments il·legals que es construeixin, la terra i identitat de Palestina seguiran existint als nostres cors, a la legalitat internacional i al projecte futur d’un Mediterrani en harmonia”.

Publicitat

El reconeixement d’Espanya es fa en coordinació amb altres països europeus com Irlanda o Noruega, que han mostrat sintonia amb Sánchez pel que l’ofensiva d’Israel a Gaza. De fet, el primer ministre noruec, Jonas Gahr Støre, ha anunciat aquest mateix dimecres que Oslo reconeixerà l’estat palestí el dimarts 28 de maig, data que coincidiria amb la pròxima reunió del Consell de Ministres del govern de Pedro Sánchez.

L’anunci sobre Palestina arriba poc després de la gira internacional desplegada pel cap de l’executiu espanyol per aconseguir suports al seu reconeixement com a estat. El passat 18 d’abril, Sánchez va valorar de manera “molt positiva” aquesta iniciativa diplomàtica i va constatar similitud amb altres socis europeus també preocupats per l’ofensiva militar d’Israel a Gaza i els territoris palestins ocupats.

També es produeix després que aquest dilluns el fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI), Karim Khan, demanés l’emissió d’ordres de detenció contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el líder de Hamàs, Yahya Sinwar, arran dels crims de guerra comesos d’ençà dels atacs del 7 d’octubre passat i durant la posterior escalada del conflicte a Gaza.

Les darreres setmanes, l’opció dels dos estats ha rebut altres impulsos com la decisió de l’Assemblea General de l’ONU d’adoptar aquest divendres una resolució que demana la plena incorporació de Palestina com a estat membre i, a l’espera d’aquest possible pas, dona més drets als palestins. La resolució ha tirat endavant amb 143 vots a favor, nou en contra -entre ells Israel i els Estats Units- i 25 abstencions.

“Pau, justícia i coherència”

Durant la seva compareixença al Congrés, Sánchez ha assegurat que actua en aquesta direcció per “pau, justícia i coherència”. Aquesta, ha dit, és una acció “justa” en favor de l’existència de dos estats que puguin negociar “en igualtat de condicions i amb la mateixa legitimitat”.

A més, ha recordat que la Comunitat Internacional té un “deute històric” amb el poble palestí per la seva “passivitat” davant les ofensives d’Israel. “Sabem que la nostra iniciativa no tornarà als palestins el temps o les vides perdudes, però confiem que els aporti esperança i dignitat”, i el reconeixement serveixi per dir-los que “estem amb ells i hi ha llum al final del túnel”.

També ha afirmat que l’Estat reconeix Palestina “per coherència” perquè ha de defensar la Carta de les Nacions unides i la legalitat internacional “a Ucraïna i a Palestina”.

Et pot interessar  El PSOE critica que "ni Feijóo ni ningú del PP" hagin condemnat les agressions a Sánchez a Paiporta

En aquest sentit, ha recordat el primer ministre Netanyahu ha continuat amb la “destrucció de Gaza”, on han mort 1.600 civils en les últimes setmanes, i ha destacat el seu compromís amb una política exterior “ambiciosa i coherent” amb els valors de la societat espanyola, un poble “pacifista” que expressa el seu rebuig avant la “massacre de Gaza”. “El govern és conscient i coherent amb el sentir pacifista de poble espanyol”, ha dit.

“Netanyahu segueix bombardejant hospitals i escoles i castigant amb fred i terror més d’un milió de nens, fins al punt que la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional ha demanat la seva detenció”, ha recordat, i ha quedat clar que “no té un projecte de pau per a Palestina”, perquè “la seva ofensiva només aconseguirà perpetuar l’odi, empitjorar les perspectives de seguretat per a Israel i projectar un futur inviable”.

Per això ha anunciat la mesura després de consensuar-ho entre PSOE i Podem. Segons Sánchez, els països occidentals que defensen una senda de pau “estem obligats a actuar” enviant ajuda, acollint refugiats i utilitzant les eines polítiques per “dir alt i clar que no permetrem que es destrueixi la solució dels dos estats”.

Acollida de menors palestins

Sánchez també ha anunciat que tal com ha demanat la ministra de Sanitat i d’acord amb la crida de l’OMS, “en les pròximes setmanes Espanya acollirà una trentena de nens de Gaza que han estat diagnosticats amb càncer o que pateixen traumatismes severs” per “oferir-los un tractament segur al nostre país” i donar-los “el que tot nen mereix: una infància amb salut i esperança”.

“Aquest reconeixement no és contra Israel”

El president espanyol s’ha mostrat conscient que la decisió de l’Estat tindrà repercussions en les relacions internacionals amb Israel. “Aquest reconeixement no és contra Israel, ni contra els jueus, ni a favor de Hamàs”, ha sentenciat, sinó “a favor de la coexistència pacífica entre Israel i Palestina” i del “dret internacional”. “Som conscients que la decisió tindrà conseqüències, i estem disposats a assumir-les”, ha dit, perquè “el propòsit de la diplomàcia no consisteix a no molestar a ningú, sinó en defensar els interessos i valors de forma pacífica, que és el que estem fent avui”.

“El costat correcte de la història”

Sánchez ha advertit que d’aquí un temps, “quan cessin els bombardeigs i es dissipi a pols dels tancs i les demolicions” i la comunitat internacional pugui “veure amb claredat el que està passant a Gaza”, “ens adonarem que hem presenciat un dels episodis més foscos del Segle XXI”, i quan passi això “vull que els espanyols puguin dir amb el cap molt alt i la consciència tranquil·la que ells van estar al costat correcte de la història”.

Sánchez també ha demanat que la sessió d’aquest dimecres sigui “un punt i a part” en la crispació dels últims anys, on es pugui debatre des de l’intercanvi d’arguments “i no des de la mentida”. “Practiquem el joc net anant a buscar la pilota, no el jugador”, ha demanat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut