Jordi Sànchez demanarà la nul·litat de la interlocutòria del Tribunal Suprem, la qual revisava la seva sentència condemnatòria per l’1-O després que entrés en vigor la reforma del Codi Penal espanyol pactada entre ERC, el PSOE i Podem. Sànchez, que ha passat a estar condemnat per un delicte de desordres públics agreujats, subratlla que se’l condemna per un delicte del qual no es va poder defensar en el judici, i alerta que la decisió del tribunal “obre la porta a que centenars de persones puguin rebre les conseqüències” d’haver participat en el referèndum. Malgrat que la pena d’inhabilitació imposada queda extingida, Sànchez ha assegurat que per a ell no hi ha cap motiu de celebració, donat el fet que el Suprem continua castigant i considerant un delicte el referèndum, i que l’última paraula la tindrà el TEDH.
A ulls de l’expresident de l’ANC, l’escrit del Suprem manifesta “desacomplexadament” la determinació a aplicar una “recriminació penal” als que “consideren responsables” de l’1-O”. Per aquest motiu, Sànchez acusa el tribunal espanyol de “reinterpretar el que faci falta” per “continuar perseguint” els líders independentistes. En aquesta línia, ha afirmat a Catalunya Ràdio que els jutges “s’han agafat on podien” i han castigat per malversació, la qual “en absolut va ser demostrada al judici”. Així, Sànchez recorda que la sentència va recollir penes d’1,5 anys per aquest delicte per a alguns dels processats, i denuncia que ara, amb l’eliminació de la sedició, la condemna per malversació ha augmentat fins als 12 anys, de manera que els condemnats per aquest delicte (Junqueras, Turull, Bassa i Romeva) continuïn inhabilitats fins al 2031. “La voluntat és castigar tant com es pugui”, ha lamentat l’ex diputat al Parlament de Catalunya.
Respecte a la batalla judicial que l’independentisme afronta a Europa, Sànchez constata que el jutge Manuel Marchena, ponent de la sentència de l’1-O, i el magistrat Pablo Llarena, instructor de la causa, “van en la mateixa direcció”. Segons ha opinat, la interlocutòria feta pública avui i l’escrit de Llarena valorant la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre les euroordres “són un calc absolut”.
Sánchez pronostica que, tot i això, Llarena esperarà a decidir si reactiva o no les euroordres un cop tingui “molt clar com ho ha de fer”, i una vegada també s’hagi resolt la qüestió de la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín”, objecte també de litigi judicial, en aquest cas al Tribunal General de la Unió Europea.