Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025
Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025

Salut preveu tardar una legislatura per aconseguir que els ciutadans rebin atenció del CAP en 48 hores

La consellera no descarta concertar serveis amb clíniques dentals per oferir prestacions a persones vulnerables

|

- Publicitat -

La consellera de Salut, Olga Pané, preveu tardar una legislatura a aconseguir un dels objectius del govern de Salvador Illa, que els ciutadans puguin rebre una resposta assistencial, ja sigui presencial o telefònica, de l’atenció primària en 48 hores. “Espero que sigui menys, però crec que consumirà una legislatura”, ha dit en una trobada amb periodistes. Sobre el desplegament de la llei de salut bucodental, ha concretat que les prestacions que volen garantir són les obturacions (empastaments) i endodòncies (matar el nervi). Primer volen arribar a persones amb discapacitat intel·lectual i d’extremitats superiors abans de finals d’any i no descarta concertar serveis amb clíniques dentals, sobretot quan l’espai del CAP sigui una limitació.

Publicitat

El 67% dels ciutadans accedeix a l’atenció primària en menys de cinc dies a Catalunya, segons les darreres dades que té el Departament de Salut, que no disposa del percentatge dels qui n’obtenen una resposta en menys de dos dies. A més, la conselleria sospita que aquestes dades queden curtes perquè des dels centres solen registrar les trucades i sol·licituds de cita telemàtiques, però no dels qui hi van per demanar-la, i també cal tenir en compte que poden haver-hi moltes diferències entre CAP.

Tenint en compte que millorar l’accessibilitat a l’atenció primària és un dels grans objectius del Departament de Salut per a aquesta legislatura, marcat pel propi president Illa, la consellera confia que tindrà la radiografia de la situació de partida abans que acabi l’any.

“Volem que els ciutadans puguin tenir una resposta en 48 hores com a màxim i això ara mateix no ho estem aconseguint. Si ‘piques a la porta’ i no te l’obren el primer ni el segon ni el tercer dia, el quart aniràs a l’hospital”, ha advertit Pané, i ha posat el focus sobretot en la gent gran i els problemes que els comporta no obtenir la resposta que busquen de l’atenció primària.

Pané ha indicat que el comitè per reformar la sanitat catalana, el CAIROS, ja té l’encàrrec després que es reunís per primera vegada aquest dimecres de proposar les mesures necessàries per aconseguir que el 90% dels ciutadans tinguin accés a l’atenció primària en un màxim de 48 hores.

Tot i que vol esperar a escoltar les propostes que li farà aquest grup d’experts, la titular de Salut ha avançat que per reforçar l’atenció primària no es tracta “només de posar més recursos”, sinó també d’ “organitzar millor”. Pané ha parlat d’aspectes tecnològics que millorin l’organització o de reforçar el rol d’altres professionals com l’administratiu sanitari, sense donar-ne més detalls.

Et pot interessar  La grip a Catalunya continua en augment i es preveu que el pic s’assoleixi d'aquí a una o dues setmanes

Desplegament de la llei de salut bucodental

Una altra de les prioritats d’aquesta conselleria és desplegar la llei de salut bucodental, amb un primer objectiu fixat: oferir prestacions odontològiques a persones amb discapacitat intel·lectual i d’extremitats superiors abans que acabi l’any. Pané ha assenyalat que aquestes prestacions seran el que popularment es coneix com a empastaments (obturacions) i matar el nervi (endodòncies), tècniques que permeten conservar la peça.

Sobre com el sistema incorporarà aquestes prestacions per a col·lectius vulnerables, no descarta concertar serveis: “De vegades pensem que la concertació és un problema i la concertació és uns solució als problemes que tenim”, ha defensat, i ha afegit: “Tot allò que podem resoldre amb recursos propis, perfecte, però en alguns territoris, si no tenim espai dins el CAP, potser l’hem de buscar a fora”. Tampoc descarta introduir el nivell de renda com a criteri per accedir a les prestacions a l’hora de desplegar aquesta llei i ho ha condicionat a l’“abast pressupostari”.

Pané vol “aliances entre centres” per millorar l’equitat però revisarà els eixos hospitalaris

Altres detalls i matisos que ha donat sobre les polítiques que volen desplegar és que revisaran els eixos hospitalaris que va impulsar l’anterior Govern amb la idea de millorar l’equitat i accés als serveis, com per exemple la xarxa de la C-17 -integrada pels hospitals de Campdevànol, el de Sant Celoni, el de Mollet del Vallès, el de Vic, el de Granollers i el Clínic de Barcelona-.

Pané ha reconegut que aquest projecte té “aspectes molt positius” però també “alguns inconvenients”, com per exemple dificultats, algunes de les quals normatives, a l’hora de desplaçar especialistes de grans a hospitals a d’altres de comarcals. Això sí, Pané ha deixat clar que és partidària de les “aliances entre centres” perquè ciutadans tinguin accés a tots els recursos i prestacions “a una distància raonable”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí