La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que Salut es desplaçarà al domicili de les persones que demanin fer-se la prova de verificació del coronavirus. Ha detallat que s’han desplegat set equips especialitzats a tot Catalunya. Aquesta és una de les mesures anunciades aquest dissabte per la titular de Salut des de la seu central del SEM a l’Hospitalet de Llobregat. També ha anunciat que estan treballant perquè en els propers dies les persones afectades “sense simptomatologia i que estan en estat lleu, que són la majoria, no cal que estiguin ingressats en un centre hospitalari i puguin estar a casa”. També s’ha donat a conèixer que els dos familiars infectats de Sant Cugat del Vallès treballen en el sector sanitari.
Vergés ha anunciat dues mesures noves perquè, com ha dit, “les persones estiguin sempre allà on els correspon”. Ha indicat que ara “quan requereixi que se’ls hi faci la prova PCR no caldrà” que les persones vagin a un centre hospitalari, sinó que Salut anirà al seu domicili per fer-los-hi la prova.
La segona mesura, explicada per Vergés, és que treballen perquè en els propers dies les persones sense simptomatologia i que estan en estat lleu, que són la majoria, “no cal que estiguin ingressats en un centre hospitalari i puguin estar a casa amb tot el seguiment i el suport del sistema de salut de Catalunya”.
En aquest context, Vergés ha destacat la importància de detectar ràpidament la infecció, “fer els estudis de contacte i les proves quan toca i com pertoca i tenir la gent al dispositiu més adequat i si pot ser al domicili en el moment de fer les proves, també”.
Casos més recents
Per la seva part, Joan Guix, secretari de Salut Pública, ha recordat els darrers casos de coronavirus coneguts a Catalunya, aportant noves informacions com per exemple que els dos familiars infectats de Sant Cugat del Vallès són metges.
En concret, ha explicat el cas donat a conèixer aquest divendres d’una dona de 58 anys de Sant Cugat del Vallès que havia estat en contacte amb un cas positiu a Alemanya, des d’on es va avisar el Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya que va procedir a fer la prova. “Va ser contacte d’un pacient positiu d’una altra nacionalitat europea”, ha apuntat. Guix ha destacat que es va realitzar tota la xarxa de contactes del nou cas i n’han identificat 57. Ha remarcat que és una professional de la salut, però ha afegit que “la infecció no té res a veure amb el fet de la seva tasca professional. És un element molt important”, ha dit.
Dels 57 contactes de la dona de 58 anys de Sant Cugat amb coronavirus, han detectat un contacte familiar, un home de 59 anys, que ha donat positiu i que com ha detallat Guix, també es dedica al sector sanitari. Això fa incrementar el nombre de contactes com “una taca d’oli que va creixent”.
Guix ha explicat que són metges, però ha afegit que no té res a veure la infecció amb la pràctica de la seva professió perquè es va produir fora de la seva tasca habitual. Ara es durà a terme, ha indicat, “l’estudi de contactes que seran familiars i de persones que hagin coincidit i possibles pacients i companys de feina que hagin pogut treballar amb ells amb un contacte proper”.
Girona
El tercer dels casos coneguts és el d’una treballadora de l’Ajuntament de Girona de 52 anys que va viatjar al nord d’Itàlia fa uns quinze dies i té, ha dit Guix, “una clínica molt lleu”.