Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024
Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024

Rull posa en marxa el compte enrere fins al 26 d’agost en constatar davant del ple que no hi ha candidat

Els dos candidats a la Presidència, Carles Puigdemont i Salvador Illa, van demanar més temps per a negociar la investidura i aconseguir suports

|

- Publicitat -

El president del Parlament, Josep Rull, ha constatat davant el ple de la cambra de la catalana que, ara per ara, no hi ha cap candidat per a sotmetre’s a la investidura en el termini reglamentari, de manera que ha activat el compte enrere, el qual conclourà el 26 d’agost, quan tindrà lloc el ple d’investidura. Així s’exposa en la resolució del Parlament que Rull ha signat i llegit en veu alta: el text confirma que al president del Parlament “no li ha estat possible proposar al ple de la cambra un candidat per ser investit president o presidenta de la Generalitat” i “dona compte d’aquesta circumstància a l’efecte de l’inici del còmput de dos mesos”.

Publicitat

Un cop Rull ha llegit la resolució, s’ha iniciat l’acte equivalent i el seu corresponent debat específic, en el qual els grups han disposat de cinc minuts cadascun per a posicionar-se. Amb aquest acte equivalent, els partits tindran fins al pròxim 26 d’agost per a negociar i proposar un eventual candidat a la investidura, una intenció que han manifestat tant Salvador Illa pel PSC com Carles Puigdemont per part de Junts. En cas que no fos possible investir un president, aquell dia es dissoldria el Parlament i es convocarien automàticament eleccions per al 13 d’octubre.

El debat s’ha celebrat amb tres escons buits, els corresponents als diputats exiliats Carles Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg. Justament sobre l’escó d’aquest últim, el president del grup d’ERC, Josep Maria Jové, hi ha col·locat la samarreta reivindicativa amb el lema ‘Xàtiva renaix de les cendres’. Aquest missatge l’han lluït els últims anys diversos diputats independentistes a les sessions constitutives, com ara David Fernàndez, Lluís Llach, Dolors Sabater o el mateix Wagensberg el 2018. Els republicans asseguren que ara retorna a ell “com a gest antirepressiu”.

Et pot interessar  PSC, ERC, comuns i CUP compartiran la bancada esquerra del nou hemicicle i Junts passarà a la dreta, amb PPC, Vox i AC

D’altra banda, diversos diputats de Junts, ERC, Comuns i la CUP han mostrat des del seu escó retrats d’Aurora Picornell, militant comunista mallorquina assassinada durant la guerra civil, després de la polèmica al Parlament balear. El president ultradretà de la cambra balear, Gabriel Le Senne, va arrencar i estripar el retrat de Picornell en plena sessió parlamentària, que precisament debatia la proposta de Vox d’eliminar la Llei de Memòria.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut