Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Rull i Romeva reclamen una resposta d’Espanya davant el dictamen de l’ONU: “És una munició jurídica”

|

- Publicitat -

Els exconsellers Josep Rull i Raül Romeva han reclamat aquest divendres l’amnistia després del dictamen del Comitè de l’ONU, que apunta que l’Estat espanyol va violar els seus drets i els d’Oriol Junqueras i Jordi Turull per la seva suspensió com a diputats abans de la condemna per l’1-O. Romeva ha dit que es tracta “d’una victòria moral i política, però no només això” i creu que és “un pas endavant al camí cap al TEDH “. I ha reclamat a l’Estat espanyol que reaccioni. D’altra banda, Rull ha afirmat que la resolució és “legalment vinculant”, tot i que admet que és “poc optimista” amb que l’Estat espanyol mogui peça. Tot i això, destaca que tindran “munició jurídica” per a les causes ja obertes a Luxemburg i Estrasburg.

Publicitat

Des de Ginebra, l’advocat Nico Krisch ha subratllat que l’Estat ha de fer canvis legals per garantir que no es torni a repetir una violació de drets polítics com en el cas dels polítics inde-pendentistes, tal com ha assenyalat el comitè de l’ONU. “El comitè no pot forçar a fer-ho, però cada pas de no compliment posa Espanya fora de la família de les democràcies liberals”, ha remarcat l’advocat, tot subratllant que no complir el dictamen comportarà “problemes de reputació importants” a l’Estat a l’ONU.

Krisch també ha remarcat que la decisió del comitè de Drets Humans de l’ONU és “important” de cara als processos a tribunals internacionals, tant pels casos d’extradició com al Tribunal Europeu de Drets Humans. “Espanya ha d’acabar l’estratègia d’opressió”, ha dit.

Per l’advocat, els indults als líder independentistes condemnats per l’1-O no són una “reparació completa”. “Espanya ha d’assegurar que això no torni a passar”, ha remarcat Krisch, tot assenyalant que això passa per reconèixer la violació dels drets i per fer canvis legislatius.

D’altra banda, l’exconseller i advocat Carles Mundó ha advertit que “si s’insisteix en l’acusació de rebel·lió”, “es faria sabent que no té cap mena de fonament”. “La conclusió és que els tribunals espanyols estan vinculats i s’han de sentir concernits pel dictamen”, ha argumentat Mundó, que ha advertit que seria “una vulneració dolosa, acarnissant-se en l’abús del dret”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut