Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

Rull apel·la a l'”orgull” de ser catalans i el caràcter integrador durant el discurs de l’Onze de Setembre al Parlament

La cambra celebra una jornada de portes obertes i actuacions de cultura tradicional popular

|

- Publicitat -

El president del Parlament, Josep Rull, ha apel·lat a l'”orgull” de ser catalans i al caràcter integrador durant el discurs de l’Onze de Setembre. El representant de la cambra ho ha exemplificat amb la cultura tradicional popular, tot dient que és un “fonament” d’allò “intangible” de la nació catalana perquè està format per “catalans de tota la vida” i també aquells que “han vingut d’altres llocs i que volen que sigui la terra dels seus fills”. Gràcies a això, ha dit, “poden arrelar-se” al país des d’una cultura tradicional popular que és “sublim”. La cambra ha celebrat la Diada amb la tradicional jornada de portes obertes i amb actuacions de cultura tradicional popular.

Publicitat

El president del Parlament també ha remarcat que l’Onze de Setembre no és la celebració “d’una derrota” sinó “el record del darrer dia que aquesta nació va ser lliure” amb catalans que van defensar “a ultrança la llibertat d’aquesta terra”.

Ja en clau contemporània ha demanat als assistents que es fixessin en l’escut que hi ha davant de l’edifici del Parlament. I ha detallat que el 2012 el Parlament va decidir tornar a posar les quatre barres (símbol de la bandera catalana) sobre l’escut de Felip V. “Una expressió de dignitat, d’allò que volem ser”. I ha afegit: “Quan ens posem dempeus, pensem en gran i ens amarem d’esperança col·lectiva, aquest és un poble capaç de tot”.

Per cloure el discurs ha recitat un fragment del poeta Miquel Martí i Pol que acaba dient “tot està per fer i, si volem, tot és possible”.

Una jornada de portes obertes molt concorreguda

La filera de visitants que aquest Onze de Setembre volien accedir a l’interior del Parlament s’ha mantingut durant tot el matí. Els ciutadans han pogut visitar els espais més emblemàtics de l’edifici i enguany, a més, tenien a disposició una audioguia gratuïta a través dels seus mòbils i en diferents idiomes. Gràcies a aquest recurs, han pogut conèixer la història de l’edifici i veure

Et pot interessar  Hazte Oír amplia la querella contra Rull amb l'informe dels Mossos d'Esquadra sobre el dispositiu per detenir Puigdemont

Al llarg del matí i fins a les dues de la tarda, a l’exterior de la cambra també han actuat diferents grups i colles de cultura popular organitzada per l’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk). Hi han participat els esbarts Dansaire Santvicentí, Sant Jordi i Joventut Nostra, i Egarenc del Social de Terrassa; La Víbria Francolina de l’Embruix, del Morell; l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i Grallers, la Colla de Geganters de Rubí, els Gegants i Nans de Sallent i el Cap Gros Folk; la Colla de Ball de Gitanes de Parets; les colles sardanistes Ocells de la Pessigolla i Ocells del Bosc de Valls; el Drac de la Geltrú i tabalers; el Gall de la Pobla de Montornès i l’Associació Som Riu d’Or, a més de representants del Pubillatge Nacional.

L’acte ha finalitzat amb una ballada de la sardana ‘La Santa Espina’ i un tirabol amb tots els grups participants.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut