L’escàndol per la infiltració d’un agent de la policia espanyola en moviments socials de Barcelona, un espionatge que va mantenir-se durant 3 anys, i la coartada del qual es mantenia arran del fet que el talp establia relacions sexeafectives amb diverses activistes, continua sense rebre l’atenció i les respostes que mereix per part del govern espanyol. Si bé el Ministeri d’Igualtat va condemnar els actes titllant-los de violència contra les dones, el passat dimarts, 7 de febrer, el ministre d’Interior, Grande-Marlaska, va justificar la grollera infiltració al·legant que es va fer per “prevenir la comissió de delictes” i “generar les dades i la informació necessària per garantir la seguretat de tots”.
Davant aquesta manca de respostes i d’actuacions per part dels responsables d’aquest cas d’espionatge, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha retret al president espanyol, Pedro Sánchez, el que ja és el segon cas d’infiltració d’un policia en moviments dissidents catalans. Durant la sessió de control, Rufián ha recordat a Sánchez que l’article 282 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal només permet la infiltració en cas de terrorisme, tracta, segrest, prostitució, venda d’explosius o material nuclear i tràfic de drogues.
“Quins delictes perseguien a casals, esplais i moviments veïnals?”, ha preguntat, davant el fet que “cap d’aquests espais s’ha tancat ni cap de les persones ha estat empresonada”. “La pròxima vegada que vulguin infiltrar algú a una organització criminal, els suggereixo que ho facin al PP, a la Fundació Franco o a Zarzuela“, ha reblat.
El portaveu també ha aprofitat la intervenció per recordar que l’agent infiltrat, que ha estat premiat amb un nou lloc de feina i el seu suculent sou, acumula ja cinc querelles criminals per abusos sexuals, preguntant a Sánchez “on està el seu límit moral i ètic?”, perquè aquesta infiltració “ja no és només una amenaça a llibertats política i ideològiques, sinó també sexuals”. “Si continuen així”, ha advertit, “la ultradreta arribarà al poder”.
En la seva rèplica, com era d’esperar, el president espanyol ha ignorat flagrantment la pregunta principal i ha demanat a ERC que reconegui que l’Estat espanyol millorat qualitat democràtica, basant-se en el rànquing de ‘The Economist’, i ha recordat que el seu govern té el ferm compromís de reformar la Llei de seguretat, la Llei mordassa, per eliminar els aspectes “més lesius”.
“No podem deixar sense un marc de cobertura adequada la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra”, i “estic convençut que continuarem dialogant en una norma que garanteix l’exercici de llibertats i la preservació de l’ordre públic i la seguretat dels ciutadans”, ha conclòs el president espanyol.