La ministra de Defensa, Margarita Robles, no ha aportat noves informacions sobre els casos d’espionatge amb el sistema Pegasus durant la compareixença a la Comissió de Defensa, però –en la línia de les seves declaracions de la setmana passada- ha insistit que l’Estat ha d’actuar davant “situacions de violència que potser poden ser constitutives de delictes, quan hi ha barricades i es talla l’aeroport”. “Quan a un el criden per comparèixer davant l’acció de la justícia, hi ha alguns que compareixen i fins i tot se’ls condemna, mentre altres no compareixen i marxen”, “i convindrà amb mi que hi ha hagut gent que va tenir el coratge democràtic d’acudir a la justícia mentre altres no l’han tingut”, ha dit en referència al president Puigdemont.
La ministra ha aprofitat la compareixença al Congrés per defensar-se i rebatre les peticions de les formacions independentistes, el PNB i Podem, que han reclamat dimissions i responsabilitats polítiques per l’espionatge que ha quedat destacat arran de la investigació de Citizen Lab publicada per The New Yorker.
Deriva les explicacions en la directora del CNI
Malgrat que l’executiu espanyol havia assenyalat la compareixença de Robles al Congrés com un exemple de la “transparència” amb què està abordant el ‘Catalangate’, la ministra s’ha limitat a defensar la legalitat de l’actuació de l’Estat i a derivar qualsevol explicació sobre el cas a la directora del CNI, Paz Esteban, que compareixerà “amb tota la documentació” a porta tancada aquest dijous a la comissió de secrets oficials.
En aquest sentit, ha aprofitat el torn de rèplica per retreure a les formacions independentistes que acusin el CNI i l’Estat “amb insinuacions” i “sense proves”. “No podem sembrar dubtes sobre el CNI i sobre els jutges espanyols”, ha afirmat abans de reiterar que els serveis secrets espanyols “no es poden defensar” i que actuen sempre amb respecte a la legalitat.
La ministra ha assegurat que se sent “orgullosa d’Espanya i dels seus funcionaris públics, que actuen d’acord a la legalitat”. “Hi pot haver errors, però no hi ha fissures a l’Estat de dret”, ha sentenciat.
Justifica l’espionatge a l’independentisme
En aquest marc, i en resposta a la intervenció del diputat de Junts Josep Pagès, ha negat taxativament que els serveis secrets hagin actuat per motivacions polítiques, i ha insistit que “un estat de dret, davant situacions de violència que potser poden ser constitutives de delictes, quan hi ha barricades i es talla l’aeroport” té un marc constitucional que li permet actuar “d’acord amb la llei”.
“Quan a un el criden per comparèixer davant l’acció de la justícia, hi ha alguns que compareixen i fins i tot se’ls condemna, mentre altres no compareixen i marxen”, i convindrà amb mi “que hi ha hagut gent que va tenir el coratge democràtic d’acudir a la justícia mentre altres no l’han tingut”.
No pretén dimitir
Robles també ha rebatut la diputada d’ERC Montserrat Bassa, que li ha demanat la dimissió. Li ha recordat que ella està al govern espanyol per vocació de “servei a l’Estat” i defensa sempre “la legalitat i els servidors públics”. “Crec en els tribunals, en la presumpció d’innocència de tothom” perquè “hi ha molts professionals partint-se la cara” per l’estat de dret.
També ha replicat el portaveu de Podem, Pablo Echenique -a qui ha recordat que Podem forma part del govern- recordant que el CNI és responsable de facilitar al govern espanyol les informacions, anàlisis i estudis que permetin “prevenir” qualsevol perill o amenaça.
“Insinuacions sense proves”
També ha rebatut les manifestacions de la diputada de la CUP Mireia Vehí, a qui ha retret que no hagi estat present en cap altra compareixença de la Comissió de Defensa. “No és raonable venir aquí a fer insinuacions sense proves, i quan arriba el moment marxar”, ha dit, perquè “ella sap que jo tinc un límit per llei i parlo per mi mateixa i no a través dels mitjans de comunicació”.
Desacredita Citizen Lab
Robles també ha aprofitat la rèplica al diputat de Bildu Jon Iñárritu per desacreditar la investigació de Citizen Lab. “Tinc un compromís en defensa de la legalitat i l’estat de dret, i no puc acceptar com a ciutadana, jurista i membre d’un govern que surti una informació feta per un laboratori que digui que unes persones han estat infectades per Pegasus i aquest informe faci elucubracions sobre l’autoria de l’Estat o del CNI”.
“En democràcia només els jutges dicten responsabilitats, i qui cregui que s’ha comès un delicte contra ell ha d’anar als jutges perquè aquests facin les proves”, ha dit, i, per tant, “no acceptaré ni com a demòcrata ni com a jurista ni com a membre del govern d’Espanya és que es facin imputacions amb frivolitat al CNI”.