L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, i l’eurodiputada del Partit Popular, Dolors Montserrat, han sigut les dues dirigents catalanes escollides aquest dimarts com a vicepresidentes en una comissió del Parlament Europeu. La dirigent republicana ocuparà la tercera vicepresidència en el comitè de Cultura i Educació, un òrgan que també estarà liderat per una eurodiputada de la mateixa família política que Riba (l’alemanya Nela Riehl, dels Verds). Montserrat, per la seva banda, repetirà al comitè de Peticions, tot i que aquesta vegada ho farà en qualitat de vicepresidenta primera en comptes de presidenta, tal com va succeir en l’anterior legislatura.
A banda de Riba i Montserrat, l’eurodiputada del PSC, Laura Ballarín, també tindrà un càrrec de pes dins les comissions parlamentàries. Malgrat no ser escollida vicepresidenta o presidenta, Ballarín exercirà com a portaveu dels socialdemòcrates en la comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor.
En un missatge a X, Ballarín va qualificar “d’honor” haver estat escollida portaveu i va assegurar que centraria la seva tasca “en la defensa dels consumidors, en reforçar el mercat únic i apostar per una transició digital ètica i socialment justa”.
Presència d’eurodiputats catalans
A banda de les tres eurodiputades catalanes amb càrrecs de pes dins les comissions de Peticions, Cultura i Educació i Mercat Interior, quatre comissions més comptaran amb presència d’eurodiputats catalans en qualitat de membres titulars.
Un d’ells és el comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, amb la popular Dolors Montserrat, el socialista Javi López i el dirigent de Vox, Jorge Buxadé. També tindran eurodiputats catalans les comissions de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interiors (Jaume Asens dels Comuns i Jorge Buxadé), Ocupació i Assumptes Socials (Juan Carlos Girauta, de Vox) i Assumptes Jurídics (Juan Carlos Girauta).
En paral·lel, Asens també formarà part de la subcomissió permanent de Drets Humans, mentre que Dolors Montserrat també participarà en la subcomissió permanent de Salut Pública.
Altres presidències espanyoles
Fins a vuit de les vint comissions del Parlament Europeu comptaran amb presidents o vicepresidents espanyols. El grup amb més representació és el Partit Popular, que ocuparà dues presidències i quatre vicepresidències. Les presidències que s’han adjudicat són les de Pesca, amb l’eurodiputada Carmen Crespo al capdavant, i la de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interiors, amb Javier Zarzalejos.
Pel que fa a les vicepresidències populars, aquestes es troben als comitès de Medi Ambient (Esther Herranz), Drets de les Dones i Igualtat de Gènere (Rosa Estaràs), Peticions (Dolors Montserrat) i Afers Constitucionals (Adrián Vázquez).
Els socialistes espanyols, per la seva banda, han lligat la presidència del comitè dels Drets de les Dones i Igualtat de Gènere, que estarà ocupada per l’eurodiputada Lina Gálvez. Quant a les vicepresidències, els socialistes en tindran una, concretament la d’Afers Exteriors, amb Hanna Jalloul Muro.
Les altres dirigents espanyoles que ocuparan una vicepresidència seran l’eurodiputada de Sumar, Estrella Galán (vicepresidenta quarta al comitè de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interiors) i l’eurodiputada de Podem, Irene Montero (vicepresidenta segona del comitè de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere).
Comín, pendent del seu escó
L’eurodiputat electe de Junts, Toni Comín, encara resta a l’espera de tenir el seu escó reconegut, després que el Parlament Europeu decidís acatar la posició de la Junta Electoral Central (JEC), que considera que no pot ser eurodiputat pel fer de no haver jurat la Constitució.
En cas que pogués exercir novament la seva tasca, Comín podria ocupar una posició en comitè negociant prèviament amb la resta dels eurodiputats No Inscrits -a hores d’ara Comín no pertany a cap grup-, a qui també els correspon un percentatge determinat de seients. En l’anterior legislatura, el dirigent de Junts va formar part del comitè de Desenvolupament.
Per altra banda, els eurodiputats també poden exercir com a substituts en altres comissions, una posició que els atorga el dret a assistir a les reunions, prendre la paraula i, en cas d’absència de membres titulars, poden participar en les votacions.