Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

Resposta unànime de rebuig a la decisió del Supremo que imposa el castellà a les aules

|

- Publicitat -

El Tribunal Supremo ha rebutjat el recurs que va presentar el Departament d’Educació i ha confirmat la sentència que estableix una quota del 25% de castellà als centres educatius. Una decisió que fa evident l’actual persecució a la llengua catalana i que rebutgen, de manera unànime, les principals entitats del país.

Publicitat

El Consell per la República considera que el Govern “no es pot resignar” a fer complir la resolució judicial i insta les institucions a impulsar iniciatives per “revertir la tendència actual” de la llengua. En un comunicat, exposen que “l’única via realista” per “salvar” la llengua és “esdevenir un estat independent” i disparen contra “l’atac directe al principal eix vertebrador de Catalunya com a nació”.

Igualment, l’ANC creuen que no s’ha d’aplicar la sentència i la valora com “una ofensiva més per part de l’Estat espanyol”. En un comunicat, l’Assemblea qüestiona el paper de la justícia i coincideix en el fet que “només la independència” proporcionarà “les eines necessàries” per “garantir” l’ús i el coneixement del català en “tots els àmbits”.

Els sindicats d’educació —SEPC i USTEC— insten les escoles a desobeir la decisió del TS i continuar amb el model d’immersió lingüística. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat aturades de les classes als instituts del país aquest divendres i demana no normalitzar els “atacs” a l’escola pública catalana. Així mateix, la Unió Sindical de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC) han defensat aquest tipus de decisions corresponen a la Generalitat i exigeixen a Educació que modifiqui la normativa i blindi el model d’escola catalana.

En la mateixa línia, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica raona que el model d’immersió lingüística és “model d’èxit educatiu i de cohesió social” i reclama protecció per l’autonomia dels centres. Igualment, ha assegurat que les dades més recents demostren que la llengua que cal enfortir és la catalana.

Et pot interessar  L'ANC comença a distribuir la recaptació del Concert Solidari en projectes culturals, educatius i socials del País Valencià

Com hem explicat a La República, Òmnium Cultural també ha lamentat aquesta “nova intromissió injustificable” dels tribunals i ha instat la Conselleria d’Educació a “fer tot el possible i esgotar totes les vies” per protegir el professorat i les escoles “davant d’aquest nou atac a la llengua”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut